Nemzetközi foci

Éles kritika: identitását veszítette a Barcelona

A Marca rámutatott: a hétvégén mindössze egy spanyollal kezdő katalánoknál valami nagyon megváltozott.

Lionel Messi 89. percben értékesített büntetője mentette meg a Barcelonát az égéstől a Leganés elleni hazai bajnokin. A katalánok 2-1-re nyertek, így továbbra is egypontos és kétmeccses hátránnyal üldözik az ősi rivális, éllovas Real Madridot a LaLigában.

A Marca nem ment el szó nélkül a vasárnap szenvedő, múlt héten pedig igen nagy BL-pofonba beleszaladó együttes mutatott arca mellett.

Mint azt a spanyol szaklap kiemeli: a Leganés ellen csupán egyetlen spanyol játékos volt a Barcelona kezdőjében, ami példátlan az elmúlt éveket tekintve. Sergi Roberto mellett három francia, két brazil, és egy-egy argentin, horvát, portugál, német, illetve uruguayi társ kapott helyet, és csak a hajrában nőtt a spanyolok száma Alba, Iniesta és Denis Suárez beállásával.

Emellett kiemelik, mennyivel kevesebb tehetség érkezik a klub méltán híres utánpótlás akadémiájáról, a La Masiáról.

Luis Enrique 2014-es kinevezése óta összesen 14 játékos mutatkozhatott be a felnőtt csapatban, közülük egyedül Munir közelítette meg az ötven meccset (44-szer jutott szóhoz a 2014–15-ös szezonban debütáló játékos). Idén ugyan az átlagnál többen, négyen kaptak lehetőséget, azonban Marc Cardona két meccsével ki is emelkedik a López, Cardona, Carbonell, Alena négyesből, míg ha hozzávesszük az egy szezonnal korábban debütálókat is, akkor az elmúlt két év újoncai közül a kilencmeccses Gerard Gumbau vezeti a legfoglalkoztatottabbak sorát.

A cikk hozzáteszi, sok tehetséget kölcsönbe vagy végleg adott el a klub (Munir El Haddadi és a Bayern Münchenben bizonyító Thiago Alcantara neve is előkerült), ami egyrészről jelentheti azt, hogy Enrique nem bízik a fiatalokban, vagy az is lehet az ok, hogy egyszerűen egyre kevesebb akadémiáról kikerülő fiatal üti meg a Barca-szintet.

A szerző megjegyzi, ez a változás viszont éppen, hogy egyre inkább azt eredményezi, hogy a klub eltávolodik korábbi filozófiájától, amely a világ legjobb csapatává tette.

Olvasói sztorik