Nemzetközi foci

Kína: változott a koncepció, most már nem akarnak milliárdokért sztárokat vásárolni

Követhetetlen, ami az ázsiaiaknál folyik…

A kínai élvonalba folyamatosan érkeznek a nagyobbnál nagyobb nevek, nagyobbnál nagyobb fizetésekért és átigazolási díjakért. Hogy csak egy példát említsünk a közelmúltból: Carlos Tévez lett a világ legjobban kereső játékosa, miután a Sanghaj Senhuához írt alá heti 600 ezer fontos (heti körülbelül 220 millió forintos) fizetésért.

Az elmúlt hat idényben rendre bajnok Kuangcsou Evergrande vezetői azonban igencsak meglepő kijelentést tettek. Szemben a mostani, felvásárlós trenddel, azt szeretnék, hogy 2020-tól csakis kizárólag kínai játékos alkossa a csapat keretét.

A klub elnöke, Xu Jiayin elmondta, azzal nem segítik a kínai válogatottat, hogy külföldi sztárokat vásárolnak irdatlan pénzekért. Hozzátette, szerinte az ideális csapatot egy topmenedzser irányítja, a játékosok pedig kivétel nélkül kínaiak. Mint kiderült, a klub fő bevételi forrása még mindig a jegyeladás, azonban azzal korántsem lehet fedezni az elszállt béreket.

Az Evergrande jelenleg öt légióst foglalkoztat: a kolumbiai Jackson Martínezt, a brazil Ricardo Goulartot, Paulinhót és Alant, valamint a dél-koreai Kim Young-Gwont. A csapatot a korábban a brazilokkal vébét nyerő, a portugál válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmes, Chelsea-t is irányító Luiz Felipe Scolari irányítja.

Olvasói sztorik