Nemzetközi foci

Tízmilliókat kaszálhattak a csalók a ciprusi bundameccseken

A gólok számára fogadhattak, ezért fújtak be nevetséges tizenegyeseket a játékvezetők Gyurcsó Ádámék felkészülési találkozóján.

Áll a bál Romániában: Dambovita megye labdarúgó-szövetségéhez vezetnek a bundaszálak. Ahogy arról a Rangadó már beszámolt, a magukat bolgárnak, szlovénnek és töröknek is kiadó román játékvezetői csapat a jelek szerint több (bő egy hét alatt összesen hat) ciprusi és törökországi tesztmeccset is manipulálni próbált. A botrány a Pogón Szczecin-Astra Giurgiu (3-1) összecsapás után pattant ki, amelyen nem a lengyel és a román együttes játékosai akarták manipulálni az eredményt, hanem a játékvezetők. A sípmester mindkét félidő végén megítélt egy-egy erősen véleményes büntetőt, azonban az ítélet-végrehajtók szándékosan kihagyták azokat.

Honlapunk megszólaltatta a Pogónt erősítő Gyurcsó Ádámot, aki kijelentette, érezték, hogy a bírók megmagyarázhatatlan döntéseket hoznak, és többé nem szeretne átélni hasonlót.

Mint a Gazeta Sporturilorcímű lap oknyomozó riportjából kiderült, a bírókról minden esetben a mérkőzéseket szervező helyi ügynökségek gondoskodtak, még a román csapatok vezetői sem tudták, hogy valójában honfitársaik vezetik a találkozókat. A csalók egyébiránt csak megyei szinten vezethetnek meccseket, és a román szövetség illetékes bizottságának tudta nélkül utaztak külföldre mérkőzéseket dirigálni.

A fogadásokat megfigyelő nemzetközi ügynökség szerint az adott mérkőzéseken elsősorban a magas összgólszámra érkező fogadások mennyisége ugrott meg gyanúsan a találkozók alatt.

– Ezt pedig nyilvánvalóan büntetők befújásával tudja elérni a játékvezető – mondta a Rangadónak név nélkül az egyik nagy internetes fogadóiroda munkatársa. – Mi nem tapasztaltunk semmi extrát, ennek alighanem az az oka, hogy mi már kivonultunk a román piacról. Általánosságban kijelenthető, a manipulációkat nem a jól ismert, nagy cégeknél hajtják végre, hanem az ázsiai irodáknál, amelyek nem használnak kifinomult ellenőrző rendszereket.

A szakember szerint a csalók ilyen esetekben jellemzően tízezer eurós nagyságrendben kötnek fogadásokat, és a szorzó nem több három-négyszeresnél. A kifizetés százezer euró, azaz nagyjából harmincmillió forint körül mozog.

– A pontos eredmény – legyen az mondjuk hat egy, aminek már óriási az oddsa – kialakításával túlságosan nagy kockázatot vállalna a manipulációban részt vevő játékos vagy bíró. A végén beesik egy gól, és ugrott a csalás. Sokkal jellemzőbb, hogy az összgólszám eléri a négyet, vagy az ötöt. Irodától függ, egy-egy meccsre milyen fogadási lehetőség mutatkozik, előfordul, hogy a felkészülési találkozókon is találni speciális kínálatot, akár azt is, hogy az adott összecsapáson lesz-e büntető.

Igencsak árulkodó a két tizenegyes…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik