Nemzetközi foci

A Barca kerete a csúcsok csúcsa ár-értékben is

A Manchester United és a Paris Saint-Germain viszont a legrosszabbak között van, ha azt nézzük, mennyit ér jelenleg a sok pénzért vásárolt állományuk.

Érdekes kimutatást közölt a Football Observatory nevű szervezet: megvizsgáltákaz öt európai élbajnokság mezőnyét annak fényében, mennyi pénzt költöttek a klubok jelenlegi keretükre és ehhez képest mennyit ér az most. Az összkép igen érdekes, hiszen akár egyetlen játékos boríthatja a komplett mérleget a legnagyobb kluboknál. Mint a Manchester Unitednél Paul Pogba, aki ha úgy érne ma 68 millió fontot (a transfermarkt.com adatai alapján), hogy közben nem adják el Olaszországba, ahonnan a világ legdrágább transzfereként vásárolták vissza. Az egyik legjobb értéket adná ki – így viszont, a rá (is) költött tízmilliók miatt a United a mínuszban lévő klubok között található, a százas lista legvégén…

A mai futballpiaci kínálat és árak alapján rengeteget érhet egy klubnak, ha olcsón szerzett vagy saját nevelésű tehetségeket tud úgy felépíteni, hogy azok behozzák a rájuk költött összeget – ezen a listán nem szerepel (mivel nem a hagyományos topligák közé sorolt bajnokságban játszik), de ilyen szempontból az FC Porto az utóbbi évek legtöbbet emlegetett üzleti csodamodellje. Évtizeddel ezelőtt még az Ajax is ilyennek számított, ám a holland tehetségek száma mára megcsappant. Ugyanakkor a topligák élklubjai között is akad jó néhány, amelyik nem csak szórja a pénzt, de közben fejleszt is.

A listát az FC Barcelona vezeti, ami az utánpótlásközpontjuk, a La Masia elmúlt évtizedben csúcsra futott „termelékenységét” tekintve nem meglepő, még akkor sem, ha egy ideje már nem jönnek futószalagon a Xavi, Iniesta, Busquets-féle tehetségek. Viszont Lionel Messi egymaga garancia rá, hogy a Barca ott legyen az élen – hiszen annak idején kvázi saját nevelésként érkezett a csúcsra, jelenleg pedig 170 millió eurót ér. Ő egymaga akkora pluszt jelent az ár-érték mutatóban, amit a százas lista 12. helyétől lefelé egyetlen klub sem tud felmutatni, az összes játékosával együtt… A Barca hatalmas fölénylét a Neymar-transzfer is erősíti, a brazil klasszis 87 milliós – állítólagos – vételáráról mára 247 millió euróra tornázta fel az értékét. Nem csoda, hogy a katalánok összességében (a kimutatás szerint) 5876 milliós pluszban vannak az „akkor és ma” viszonylatot tekintve.

A második helyen viszont egy klasszikus nevelőklub áll, amelyik eredményeiben messze elmarad a legnagyobbaktól – de lehet, hogy már nem sokáig. A Tottenham kerete az egyik legfiatalabb a topligákat tekintve, mégis, jelenleg a második helyen állnak a Premier League-ben, miközben 525 millió euróval érnek többet játékosaik, mint amennyit értük fizettek. Az angol futball legújabb nagy reménysége, Dele Alli, vagy a tavalyi gólkirály, Harry Kane alaposan megdobta már a keret összértékét, de az annak idején Lyonból igazolt kapus, Hugo Lloris is több mint kétszeresét éri ma az érte kifizetett összegnek.

Az angol klubok egyébként is szívesen költenek hatalmas pénzeket erősítésre (a világ leggazdagabb ligájának tagjaiként, horribilis televíziós pénzeket kaszálva megtehetik, bár sokak szerint egészségtelenül verik fel a közepes játékosok árát is), de hogy a menedzselésükben is jók, azt mutatja a tény, hogy e lista első tíz csapata között öt angol is van. Köztük a tavalyi álomszezonjával kulcsemberei értékét megsokszorozó Leicester (N’Golo Kanté náluk lett a világ legjobban megbecsült védekező középpályása, egy szezon után busás haszonnal adták el a Chelsea-nek), a hagyományosan jól gazdálkodó Arsenal, vagy az a Southampton, amelyet a közepes európai csapatok közé sem szokás számítani. A Premeier League mezőnyében „belőlük élt” több nagycsapat is az elmúlt években, mivel a Szenteknek van a szigetországban legjobbnak számító akadémiájuk, egy sereg későbbi liverpooli vagy manchesteri játékos indult tőlük.

Az Atlético Madrid, a Napoli vagy az AS Roma előkelő helye nem meglepetés, de azért a gigászok között is van, amelyik fel tudja tornázni az eleve nagy pénzért vásárolt játékosai értékét is: a Real Madrid, a Bayern München vagy a Chelsea is a táblázat első felében található. Ugyanakkor a két angliai élklub, amely messze a legtöbb pénzt költötte tavaly nyáron, nem különösebben figyel a fokozatosságra. A Manchester City épphogy befér az első ötvenbe (több mint 300 milliós nyári költekezéssel), a Manchester Unitedről pedig már volt szó. A százas listát a Paris Saint-Germain zárja, amelynek 455 millió euróból kialakított kerete 34 millióval kevesebbet ér jelenleg – hiába, az arab tulajdonosnál nem a költséghatékonyság az elsődleges szempont a nagy európai trófeák üldözése közepette.

Olvasói sztorik