Nemzetközi foci

Palermói edzőváltások(k): „Megkérdőjelezendő a vezetés szakmai hozzáértése”

Az olasz foci szerelmese, Várhidi Péter szerint a szicíliaiaknál valószínűleg nincsenek tisztában a csapat valós erejével.

Ha így folytatódnak a dolgok, lassan olyan megszokott lesz az olasz élvonalban szerénykedő Palermo sorozatos edzőváltása, mint ahogyan reggel felébredünk és kimegyünk a fürdőszobába elvégezni a tisztálkodási teendőket. A szicíliai klub a most futó szezonban már a negyedik vezetőedzőjét nevezte ki – Ballardini, De Zerbi és Corini után – az uruguayi Diego Lopez személyében, az elmúlt két évet tekintve pedig már a tizenegyedik szakember dolgozik a Balogh Norbert és Sallai Roland fémjelezte csapatnál. Az elnök, Maurizio Zamparini ugyan kapott maga mellé segítséget – Dario Simics érkezett, aki a személyes tanácsadója tavaly decembertől – a szezon folyamán, talán éppen azért, hogy ezeket a szakmai dilettantizmusokat ne kövesse el a jövőben, ám ez sem eredményekben, sem folyamatos építkezésben nem jelenik meg. A Palermo jelenleg huszonegy forduló elteltével a tizenkilencedik helyen áll, tizenegy ponttal lemaradva a bennmaradást érő helyek mögött. A Rangadó.hu-nak a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az olasz foci szakértője, Várhidi Péter elemezte a klubnál kialakult nem mindennapi helyzetet.

– Elég ritka az ilyen szintű edzőfogyasztás a labdarúgás világában, személy szerint most nem is tudnék példát mondani hasonlóra a múltból – kezdte a Rangadónak a legutóbb a Tatabányánál tevékenykedő szakember. – Ez nekem azt mutatja, hogy a klub vezetése valószínűleg – ezt egyértelműen azért nem jelenthetem ki – nincsen tisztában a csapat erejével, amelyet túlértékelnek, vagy pedig sohasem találják meg a hozzá illő edzőt, ezért történhetnek ezek a váltások. Általában a szakmai vezető dolga eldönteni azt, hogy az edző jól vagy rosszul dolgozik, a csapat keretének ereje pedig megfelel-e annak az elvárásnak, amit eléjük támasztanak. Akár a szakmai vezető, akár az elnök dönt ezekről a váltásokról, mindkét esetben megkérdőjelezendő a hozzáértésük – folytatta Várhidi, és hogy mi járhatott a fejében a jelenlegi edzőnek, Diego Lopeznek, amikor aláírta a valószínűleg előre borítékolható halálos ítéletét?

– Biztosan az, hogy „na majd én megmutatom, hogy lehet másképpen is”. Biztos vagyok benne, hogy az uruguayi tréner megnézte a Palermo előző mérkőzéseit, megvizsgálta a játékoskeret adta lehetőségeket, és úgy ítélte meg, hogy képes lesz olyan megoldást találni, amivel a csapat kivívja a bennmaradást az első osztályban. Ezek azok az első számú szempontok, amiket egy edzőnek meg kell vizsgálnia, amikor felkérik dolgozni. Vagy csupán mindenképpen munkát akart magának – tette hozzá az 58 éves szakember.

– A játékosok szempontjából sem jó ez a sok edzőcsere, hiszen ahány tréner, annyi elképzelés és elvárás. A másik oldalról nézve viszont nekik is el kellene gondolkozniuk, hogy ők is megtesznek-e mindent, képesek-e arra, hogy egyáltalán első osztályú szinten futballozzanak. Egy személyt mindig könnyebb elküldeni, mint húszat, de ilyen esetekben még sokkal fontosabb a vezetőség kommunikációja a labdarúgók felé – zárta a Rangadónak adott elemzését Várhidi.

Olvasói sztorik