Nemzetközi foci

Ezt még szokni kell: négyet cseréltek a kupában

A skót Ayr United futballtörténelmet írt, amikor a 121. percben Devlin helyére Rose-t állította be – és még tovább is jutottak.

A Skót Labdarúgó-szövetség szeptemberben engedélyezte a Skót Kupa résztvevőinek, hogy az esetleges 2×15 perces hosszabbítás során a csapatok egy negyediket is cseréljenek a megszokott hármon felül.

Az új szabály gyakorlati alkalmazására eddig nem került sor, mert a kupa lebonyolítása az angol FA Kupáéhoz hasonlatos: csak döntetlen esetén van újrajátszás és aztán a lőtt gólok számára tekintet nélkül egy újabb döntetlen esetén kerül sor a ráadásra, erre pedig az első, a második és a harmadik körben sem volt példa – a csapatok mindig dűlőre vitték 180 perc alatt.

Nem úgy a másodosztályú Ayr United és a harmadosztályú Queen’s Park. A kedden játszott kupavisszavágó ugyanis 2-2-es végeredménnyel zárult, így következett a plusz fél óra. A vendég Ayr a 71. minutumra már mindhárom cserelehetőségét kihasználta, de az állás a ráadásban sem változott, ezért az edző, Ian McCall Devlin helyére egy olyat állított be, akiben jobban bízott büntetőrúgások terén.

A Devlin-Rose változtatás volt tehát a csapat negyedik cseréje, amely egyben futballtörténelem is: tétmeccsen korábban még sohasem változtathattak négyszer egy mérkőzés alatt.

Az pedig már csak bónusz, hogy Rose a büntetőrúgások során a neki jutó tizenegyest értékesítette, az Ayr pedig hat párharcot követően végül továbbjutást ünnepelhetett…

Érdekesség, hogy a negyeddöntőktől kezdve az idei kiírásban már az angol FA Kupában talpon álló csapatok is élhetnek ugyanezzel a lehetőséggel, amennyiben hosszabbításra kerülne sor.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik