Nemzetközi foci

Elfelejtettek focizni, netán Kína leamortizálta őket?

A korábban Kínába szerződő, Európában bizonyított támadók jócskán alulmúlják önmagukat.

A kínai csapatok költségvetése kiapadhatatlannak tűnik, egyre nagyobb nevek szerződnek a Távol-Keletre. Utánajártunk, hogy a Premier League-ben, a LaLigában és az európai topbajnokságokban gólgyáros támadók miként muzsikálnak a kínai első osztályban. Egészen szélsőséges statisztikákkal szembesültünk, csak néhányan tudnak az előzetesen elvártaknak megfelelni.

Az egyik legrosszabb igazolásnak Jackson Martinez tűnik, a harmincéves támadó a Portónál eltöltött három éve során 94 találatig jutott. Az Atlético Madridnál eltöltött fél év pocsékul alakult számára, 22 szereplése során csupán háromszor talált az ellenfelek hálójába. Múlt télen pedig sokak meglepetésére elfogadta a Kuangcsou ajánlatát. Csapata bajnok lett, ám négy találatánál bizonyára sokkal többet vártak volna Martineztől.

Az 51-szeres argentin válogatott támadó, Ezequiel Lavezzi egy rövid időre a világon legjobban kereső játékossá vált, amikor elfogadta a Hopej China Fortune ajánlatát. A 31 esztendős szélső a PSG-ben és a Napoliban is elsősorban a találatok előkészítéséért volt felelős, ám pályafutása során nyolc gólnál kevesebb csupán a tavalyi szezonjában produkált, amikor kikerült a francia bajnok kezdőjéből. Új állomáshelyén egyelőre tíz meccs és nulla gól áll a neve mellett.

Lavezzihez hasonlóan Gervinho is a széleken csillogtatta meg tudását Európa-szerte. A francia Lille játékosaként két idényben lőtt 36 gólt, így joggal figyelt fel rá az Arsenal. Az ágyúsoknál nem tudott szép karriert befutni, ám az AS Románál valamelyest javítani tudott statisztikai mutatóin. Vélhetően tőle is többet vártak a Hopej China Fortune-nél, 18 meccs alatt csupán háromszor zörgette meg a hálót.

Graziano Pellé a Feyenoord ünnepelt sztárja volt, két idényben 55 találatig jutott, majd a Premier League-ben középcsapatnak számító Southampton együttesében sem vallott szégyent, újabb két szezon alatt 30 gólt jegyzett. Ő sem tudott nemet mondani a mesés kínai ajánlatnak, azonban a Santung Luneng színeiben lejátszott 13 meccsen mindössze ötször volt eredményes.

Pellé jelenlegi csapattársa, Pappis Cissé sosem tartozott a legnagyobb sztárok közé, azonban a Freiburg játékosaként volt egy 22 gólos szezonja a Bundesligában, majd a Newcastle-ben első 14 meccsén 13 gólig jutott. Később már csekélyebb számban termelte a találatokat, ám a szerényebb kvalitású kínai ligában sem talált magára, a 13/5-ös mutatója nem túlságosan kecsegtető.

Mielőtt ráhúznánk mindenkire a vizes lepedőt, el kell ismerni, vannak üdítő kivételek. Obafemi Martins (31/15), Demba Ba (29/20), Burak Yilmaz (20/11) és Hulk (8/4) is elfogadhatóan teljesítenek. Más kérdés azonban, hogy ők sem tudnak eredményesebbek lenni, mint tették korábban az európai topbajnokságban.

A mesés fizetés elkényelmesíti őket? Netán nyelvi és kulturális problémákkal küzdenek? Vagy a középszerű kínai társak nem szolgálják ki őket kellőképpen? Számos tényező közrejátszhat a gyengébb teljesítményben, ám az bizonyos, sportszakmailag mindannyian legalább egyet hátrébb léptek.

Olvasói sztorik