Nemzetközi foci

Miért lenne Griezmann a tökéletes Manchester United-igazolás?

Nem nagyon van olyan szempont, ami alapján ne a francia csatár lenne az ideális választás a vörös ördögök számára. Ő lehet az új legendás 7-es?

A Manchester United tavaly nyáron a világ legdrágább játékosává tette Paul Pogbát, amikor visszaigazolta a Juventusból. Ha hinni lehet az angliai sajtóban egyre többször felmerülő hírnek, a következő nagy fogás Antoine Griezmann, az Atlético Madrid francia csatára lehet a vörös ördögöknél. Hogy mekkora pénzért és mikor vált klubot a világ egyik legkeresettebb csatára, még nem tudjuk, de aligha lepne meg bárkit, ha legkésőbb nyáron tovább lépne a madridiakkal egyelőre trófea nélküli csatár. A Rangadónak Kele János, az angol foci szakértője, a Britannia-blog szerkesztője egyértelműen fogalmazott Griezmann manchesteri perspektívájával kapcsolatban.
– Lehet, hogy elfogult vagyok, de nem látom kérdésnek olyan dimenzióját, amiből nem az jön ki, hogy Griezmann a tökéletes United-igazolás. Nézzük sorjában, milyen szempontok alapján jelenthetjük ezt ki! Először is a taktika: Griezmann bőven nem szimpla művészlélek, vagy eltartott kisujjal varázsoló zseni. Sokoldalú, komplex támadójátékos, akinek nem büdös a védekezés sem, jól bírja a párharcokat, tud beadni, fejelni, érkezni, ráadásul parádés százalékkal értékesíti a helyzeteit. Ugye, mindenkinek az ugrott be, hogy José Mourinho él hal az ilyen arcokért?

– Nyilván nem elhanyagolható szempont a marketing sem. Ahogy a művelt angol mondja, he is the next bing thing. Messi és CR mögött a következő polc, Eb-gólkirály, egy topcsapatot visz a hátán, ott van az Aranylabdára esélyesek szűk körében. Kell ennél több? Aligha. Ráadásul ismét árván maradt a United legendás hetes meze, és azok után, hogy Valencia és Memphis személyében középszerű iparosok és fiatal tehetségek bújtak bele, itt az ideje újra visszaállítani a tekintélyét, és igazolni bele egy szuperklasszist. Mondjuk Griezmannt.
Öltöző: Pogba és Griezmann országos cimborák, válogatott csapattársak, állandóan kontaktolnak Instagramon, Snapchaten és az összes közösségi médiás platformon. Nyilván pillanatok alatt menne a beilleszkedés, ez pedig nagyon fontos, amikor valaki egy új közegbe kerül, új országba, ismeretlen csapattársak mellé, hatalmas nyomással a vállán. Nem mondom, hogy Griezmannban nincs benne a besülés esélye – Anglia azért speciális közeg -, de az előjelek azt mutatják, vele menne talán legkevésbé vabankra a United.

– Az egyetlen kérdés, ami maradt, hogy mit jelentene Griezmann átigazolása Zlatan Ibrahimovic szempontjából. Jelenleg vitathatatlanul a svéd az egyik legnagyobb szupersztárja az egész Premier League-nek, ráadásul igazi alfahím. De Griezmann képes játszani egy klasszikus center mögött, mellett is, a válogatottban ezt is bizonyította már, például Giroud párjaként. És ha Zlatan, aki 1+1 évre írt alá tavaly, még egy szezont lehúz, az akár jól is jöhet a franciának: első angliai évében nem rajta lenne egyedül a teher, Ibra mellett/mögött szokhatna bele a számára új közegbe.
– Összességében a dolog jóval túl van a pletyka szinten szerintem, alighanem mindent elkövet majd a Manchester United menedzsmentje, hogy megszerezze a gall csatárt, aki alighanem amúgy is menne az Atléticóból, főleg, ha Diego Costát valóban annyira vissza akarja vinni a spanyol klub. Hogy aztán Manchester vagy esetleg Párizs felé veszi-e az irányt Griezmann, az már más kérdés, a döntés az ő kezében van – tette hozzá Kele János.

Olvasói sztorik