Nemzetközi foci

Brutális összegeket tesznek zsebre Európa elit játékvezetői

Természetesen a magyar bajnokságban ténykedő sípmesterek sem keresnek rosszul.

Egy egészen érdekes összeállítást közölt a német Kicker, amely annak járt utána, hogy az európai topligákban vajon milyen összegeket tehetnek zsebre mérkőzésenként vagy havi szinten a játékvezetők.

A lap információi szerint a Bundesligában ténykedő sípmesterek minimum évi 50 ezer euró körül keresnek (15 millió forint), míg a legalább öt éves tapasztalattal bíró játékvezetők 65 ezer euróval gazdagodnak évente. Még náluk is magasabb összeg üti a markát a két legelismertebb német játékvezetőnek: Deniz Aytekin és Felix Byrch éves szinten 75 ezer eurós (körülbelül 23 millió forintos) jövedelemmel kalkulálhat. A partjelzők 10, illetve 15 ezer eurós összegeket kapnak, attól függően, hogy a nemzetközi porondon milyen tapasztalattal bírnak. Hozzá kell tenni ráadásul, hogy az összeg nem tartalmazza az úgynevezett meccsbónuszokat.

Hasonló fizetést, havi szinten 3631 eurót, azaz kicsit több, mint 40 ezret keresnek évente a spanyol élvonal játékvezetői is, ám esetükben még lehet kalkulálni egy 10 ezer eurós plusz juttatással is, amelyet a legjobb játékvezetők kaphatnak meg. Angliában és Olaszországban is éves fizetéssel kalkulált a Kicker: a Premier League játékvezetői 73.900 eurót keresnek (22,7 millió forint), míg utóbbinál akár a 80 ezres fizetés sem elképzelhetetlen. Ráadásul az olasz Serie A-ban 25 élvonalbeli találkozót követően, 40 ezer euró alatti összeget nem kaphat egyetlen bíró sem. Az olasz és a német szövetség emellett 3800 euróig (1,2 millió forintig) állja a mérkőzés játékvezetőinek egyéb költségeit is.

A cikket felfedező Index hozzáfűzte írásához a magyar játékvezetők bérezéséről szóló információikat is. Eszerint a korábbi, meccsenkénti (így is, körülbelül évi 2,4 millió forintot garantáló) juttatás helyett az MLSZ határozata szerint a játékvezetők már havi 400 ezer forintos alapbért kapnak, amelybe még nincs belekalkulálva a meccspénz, valamint az esetleges nemzetközi kupamérkőzésekért kapott bónuszok.

Olvasói sztorik