Nemzetközi foci

Mennyi??? Brutál mennyiségű pénzt szórtak el mindezidáig a világ TOP edzői

Ön szerint melyik tréner költötte eddig a legtöbb pénzt átigazolásokra? Guardiola, Mourinho, Ancelotti, Pellegrini, esetleg Mancini?

Minden egyes alkalommal megdöbben az ember, amikor meghallja, mennyi pénz ömlik a fociba a sportág elüzletiesedése miatt, az alábbi listában pedig további sokkoló részleteket gyűjtöttünk össze. A Transfermarkt segítségével megvizsgáltuk, mely menedzserek költötték a legtöbbet eddigi pályafutásuk során, az összegek pedig egészen elképesztő számokat mutatnak. Így tehát megálltunk ötnél, mielőtt a dollárjelek teljesen elvakították volna szemeinket. Jöjjenek a részletek.

1. José Mourinho – 990, 65 millió euró

Igen, annyi. Közel egymilliárd eurót – azaz kb. 300 milliárd forintot – költött a portugál menedzser eddigi profi karrierje során. Tette mindezt öt klubnál: a Portónál, a Chelsea-nél (kétszer is), az Internazionalénál, a Real Madridnál és a Manchester Unitednél. Összesen hatvan játékost igazolt, legdrágább vételei közé tartozik Paul Pogba (105 millió euró), Andrij Sevcsenko (43.3 millió euró), Henrih Mhitarjan (42 millió euró) és Diego Costa (38 millió euró). Az 53 éves trénernek ezt tizenhárom trófeával sikerült meghálálnia eddigi pályafutásában.

2. Manuel Pellegrini – 853, 38 millió euró

Jelenleg a kínai Hopej China Fortune gárdáját trenírozza a chilei mester, de korábban olyan sztárcsapatoknál is tevékenykedett, mint a Villarreal, Real Madrid, Málaga és Manchester City. Ezekhez az együttekhez 56 játékost igazolt, akik közül a legdrágábbak: Cristiano Ronaldo (94 millió euró), Kevin De Bruyne (74 millió euró), Kaká (65 millió euró), Raheem Sterling (62.5 millió euró). A 63 éves vezetőedző három nyert címmel büszkélkedhet.

3. Carlo Ancelotti – 836 millió euró

A Bayern München olasz vezetődzője korábban a Juventus, a Milan, a Chelsea, a PSG és a Real Madrid élén is dolgozott, összesen 47 játékost szerződtetett aktuális klubjához. Gareth Bale 101, James Rodriguez 75, Fernando Torres 58.5, Thiago Silva pedig 42 millió euróért hozta el Ancelotti. Tizenkét trófea fűződik az olasz tréner nevéhez.

4. Pep Guardiola – 758,5 millió euró

Az eddig huszonegy versenysorozatot megnyerő vezetőedző a Barcelona a Bayern München és a Manchester City kasszáját rabolta le. Legdrágább igazolásai: Zlatan Ibrahimovic (69,5 millió euró), John Stones (55,6), Leroy Sané (50) és David Villa (40). Rajtuk kívül még harminchat fogása valósult meg.

5. Roberto Mancini – 621, 69 millió euró

Az 52 éves edző Olaszországban a Fiorentinát, az Intert és a Laziót vezette, hazáján kívül a Manchester Citynél és a Galatasaraynál tevékenykedett. Az ötvenhat igazolása közül a legmélyebben az alábbi focistákért kellett a klub zsebébe nyúlni: Edin Dzeko (37 millió euró), Sergio Agüero (36), Geoffrey Kondogbia (36) és Yaya Touré (30). A jelenleg klub nélkül álló menedzser nevéhez hét megnyert cím fűződik.

Olvasói sztorik