Nemzetközi foci

Világsztárok keltek útra, mérgelődnek a topcsapatok

Az öt topbajnokságból nyolcvanhatan utaztak hazájukba, hogy részt vegyenek az afrikai nemzetek kupáján.

Két év elteltével ismét kezdetét veszi az Afrikai Nemzetek Kupája, amely nem éppen a topbajnokságok kedvence a januári időszakban. Összeállításunkból kiderül, mely csapatoknak okozhat majd komoly problémát, hogy nélkülözniük kell játékosaikat a január 14-én kezdődő kontinensviadal miatt. Az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia első osztályú együttesek összesen 86 játékost adnak a viadalra, s közülük a franciák delegálják a legnagyobb létszámot (34).

A bajnoki címvédő PSG csupán az elefántcsontparti Serge Aurier játékáról kénytelen lemondani, míg a listavezető Nice a bekk honfitársát, Jean Serit nélkülözi majd. A második pozíciót elfoglaló Monaco Nabil Dirarra nem számíthat az elkövetkezendő hetekbe – a kisebb csapatokat érheti majd nagyobb érvágás. A szebb napokat megélt Lille öt (Naïm Sliti, Youssouf Koné, Yves Bissouma, Hamza Mendyl, Mounir Obbadi), míg a kiesés elől menekülő Angers négy (Nicolas Pépé, Famara Diedhiou, Karl Toko Ekambi, Cheikh N’Doye) futballistáját bocsájtja hazája válogatottjának rendelkezésére.

A Premier League 22 játékosa kelt már útra, s az egyébként is nehéz helyzetben lévő Leicester City fölött újabb felhők gyülekeznek. Claudio Ranieri ugyanis Rijad Mahrezt, Daniel Amarteyt és Iszlam Szlimanit sem tudhatja soraiban. A kiesőzónában tanyázó Sunderland és a Hull City sincs jobb helyzetben. A „fekete macskák” szintén három játékost (Lamine Koné, Didier N’Dong, Wahbi Khazri) nélkülöz a közeljövőben, míg a sereghajtó Dieumerci Mbokani mellett Ahmed El Mohamady és Ramadan Sobhi játékára nem számíthat. Ami pedig az élmenőket illeti, a Manchester United (Eric Baily), az Arsenal (Mohamed Elneny) és a Liverpool (Sadio Mané) is egy-egy emberét engedte el.

Az olasz csapatokból csekélyebb létszámban lesznek hiányzók, a bajnoki címvédő Juventus a gaboni Mario Leminát és a marokkói Medhi Benatiát engedte el a kontinensviadalra. A listavezető számára aligha jelent érvágást két hiányzója, nem úgy a Napolinak, amely védelme két oszlopát, Kalidou Koulibalyt és Faouzi Ghoulamot kénytelen nélkülözni, továbbá a peremembernek számító Omar El Kaddourit. Az AS Roma kiváló szezont produkáló szélsője, Muhammad Szallah is útra kélt, csakúgy, mint Nagy Ádám csapattársa, az algériai Szafír Taider.

A német bajnokság csupán hét játékost delegál a kontinensviadalra, azonban a Borussia Dortmund támadója, Pierre-Emerick Aubameyang számít az egyik legnagyobb névnek a viadalon. A gaboni támadó talán élete formájában van: 15 bajnokin 16 gólnál jár, de a Bajnokok Ligája csoportkörében is öt meccsen négy találatot vállalt. Dárdai Pál az elefántcsontparti Salomon Kalou nélkül kell, hogy boldoguljon, míg a Schalke három emberét is nélkülözi: Nabil Bentaleb, Bernard Tekpetey és Baba Rahman sem lesz bevethető.

A LaLigából sem érkeznek sokkal többen, szám szerint kilencen. A bajnokaspiránsok közül egyedül az Atlético Madrid nélkülöz, a ghánai Thomas Partey nélkül folytatja a küzdelmet, bár a fiatal középpályás csupán elvétve jutott szóhoz a felnőtt csapatban, így hiánya nem okozhat problémát. A kiesés elől menekülő, szebb napokat is megélt Valencia viszont bizonyára szívesebben soraiban tudná a tunéziai Aymen Abdennourt.

Akik eljutnak a döntőig, február ötödikéig biztosan Gabonban maradnak, ám a búcsúzók korábban visszatérhetnek klubcsapataikhoz. A fogadóirodák szerint Elefántcsontpart a torna esélyese, de Szenegál, Algéria, Ghána, Egyiptom és Gabon győzelme sem lenne óriási meglepetés.

Olvasói sztorik