Nemzetközi foci

Negyvennyolc csapat? Ez komoly?

Kinek lesz jó a nyolcvan meccsesre bővített világbajnokság? Megkérdeztünk sportriportert, közgazdászt, bloggert. A FIFA nyilván nyer, de pl. nekünk, magyaroknak jobb lesz-e így?

Gianni Infantino tervéből valóság lett: a FIFA nemrég megválasztott új elnöke negyvennyolc csapatos világbajnokságról álmodott, a nemzetközi szövetség pedig immáron hivatalosan is elfogadta a létszámbővítést. A 2026-os vb-t már ezzel a létszámmal, tizenhat hármas csoporttal kezdik, aztán a legjobb harminckettő között jön az egyenes kiesés. A FIFA hivatalosan még “befogadóbbá” akarta tenni a sorozatot, hiába hangoztatott sok ellenérvet a futballszakma egy része.

Lássuk, mit szólnak a döntéshez magyarországi szakemberek, akik imádják a futballt, de kritikusan is szemlélik a folyamatokat. A Rangadó egy sportriportert, egy sportközgazdászt és egy foci-blogger szakértőt kérdezett. Az összkép ugyanaz, nagyjából mindegyiküknél: értik a szövetség szempontjait, de nincsenek túlságosan elragadtatva a változástól.

Egy esély, negyven év után (?)

– Magyar szempontból talán nem rossz a döntés, megnyílhat az esély, hogy 2026-ban, éppen negyven évvel Mexikó után, ismét legyen magyar csapat a világbajnokságon – mondta Léderer Ákos, a Spíler TV kommentátora, aki 2006-ban közvetített világbajnokságról – Ugyanakkor a futballtérképet nem fogja átrajzolni ez a bővítés: a nagycsapatok mennek majd tovább, a kicsik meg a levesbe a csoportkör után. És nem lesz túl érdekes az első szakasz… Én eddig is minden meccset megnéztem egy világversenyen, ezt a szokásomat megtartom ezután is, de lehet, hogy néhány találkozón majd elalszom. Összességében nem gondolom, hogy bármilyen szinten is forradalmasítja a labdarúgást a tovább duzzasztott vb-létszám.

A szavak szépek, mögöttük meg dalol a pénz

A sportközgazdás Dénes Ferenc természetesen saját szakmai szempontjait is figyelembe vette a válasznál, gazdaságilag ugyanis ésszerű a további terjeszkedés, mondja.

– Annyi történt, hogy a kicsik számára a selejtezők döntő szakasza kitolódik, bejuthatnak egy negyvennyolc szereplős döntőbe, míg mondjuk úszásban ugyanez a létszám nyolc… Az igazi világbajnokság majd a legjobb harminckettő között kezdődik. Lehet ebben némi izgalom, mondjuk egy német-magyar meccsnek is lehet tétje akár, de a végjátékban ugyanúgy a nagyok lesznek ott, ahogy eddig.

– A FIFA szép szavai mögött én csak a pénzt látom, de ez biztos az én hibám. Folyamatosan kell az innováció, az esély azoknak az országoknak, amelyek komoly potenciált jelentenek, és itt nem ránk vagy Szlovákiára gondolok… A futballba a meghatározó pénzek nagy része ma Ázsiából érkezik. Gondoljuk el, ha Kína kijut a vb-re és csak az ottaniak húsz százalékát érdekli az esemény, az is kb. háromszázmillió emberrel növeli a piacot. Ugyanakkor, futballszakmailag nézve sajnos kijelenthetjük, az ún. csoportmeccsek vállalhatatlanok lesznek. Mondjuk, egy Bahrein, Kína, Románia csoporttól még nyugodtan lemegyek inkább a strandra fürdeni.

A tradíciókat jól kiröhögték

A Rangadó angol foci-szakértője, a Britannia-blog szerkesztője, Kele János sem bontott pezsgőt a hír hallatán, hogy még több meccset, még hosszabb ideig nézhetünk majd tíz év múlva. Mert vajon milyen színvonalú meccsek lesznek azok?

– Üzleti szempontból nem hülyeség a döntés, 800 millió- egymilliárd dollár közötti plusz bevételt jelenthet a FIFA-nak. Márpedig a szervezet feladata, hogy új piacokat találjon – a baj csak az, hogy ezt sikerült úgy megvalósítani, hogy pofán röhögték a tradíciókat. Sportszakmailag abszurd, vicc a három fős csoportok gondolata, amikor majd az utolsó körben lesz csapat, amelyik nem lép pályára és szurkolhat, hogy a másik kettő ne golyózza ki… Infantinónak az az elképzelése, hogy ennek elkerülése érdekében ne legyenek döntetlenek, rúgjanak tizenegyeseket már a csoportmeccseken a csapatok, ha kilencven perc után nincs döntés. Ez viszont majd azt eredményezi, hogy a kiscsapatok némi túlzással még a szertárost is betolják a kapu elé.

– Az Európa-bajnokságon is láttuk, a meccsek többségét az a csapat nyerte, amelyik lemondott a labdabirtoklásról. A válogatott futball sajnos elment ebbe az irányba, hisz ez az egyszerűbb módszer. Ha ezzel most még a vb-csoportot is meg lehet akár nyerni, pláne így lesz – tette hozzá Kele János, aki szerint ráadásul abban sem nagyon érdemes reménykedni, hogy a bővítéssel a magyar válogatottnak jelentősen nőnek az esélyei a vb-szereplésre: Európa jó esetben öt új kvótát kapna, de egy tizenhatos létszám sem érné el a huszonnégyes Eb-létszámot, így nem biztos, hogy sokkal könnyebb lesz kijutnunk a világbajnokságra.

Olvasói sztorik