Nemzetközi foci

Mi a baj Neymarral?

Hónapok óta képtelen gólt lőni a bajnokságban a világ egyik legdrágább csatára, az MSN-ből lassan elhagyhatjuk az N-t… De mitől esett vissza ilyen látványosan Neymar? Egri Viktor, a népszerű kommentátor szerint több oka is lehet a Barca-sztár válságának.

Tizennégy bajnokin négy gól, mindezt úgy, hogy egy kivételével valamennyit végigjátszotta. Igaz, hat gólpasszt is kiosztott, amivel a legjobb kiszolgáló a csapatban. Egy közepesen jegyzett, viszonylag ismert csatártól ez a mérleg az „elfogadható” kategória, mondjuk, egy nem topcsapatnak, de a bajnokságban dobogóesélyesnek számító alakulatban. De a világ egyik legdrágább támadójától a világ egyik legerősebb klubjában, ahol az előző szezonokban húszasával termelte a gólokat – kevés. Meghökkentően kevés.
Neymar, a Barcelona MSN-triójának tavaly és tavalyelőtt félelmetes formában futballozó szélsője idén árnyéka önmagának. Míg Messi és Suárez továbbra is ontja a gólokat (előbbi 14 meccs /13 gól mutatónál tart a ligában, utóbbi 16/12-nél), az önálló márkává vált MSN-védjegyből a harmadik betűt lassan el is hagyhatjuk. Neymar mutatóit nemcsak a spanyol élvonal extraklasszisai, de Betis-, Espanyol vagy Malaga-csatárok is felülmúlják az idén. Pedig lassan a fél szezon eltelik a világ egyik legerősebb bajnokságából.

Mindeközben a brazil sztár a válogatottban továbbra is első számú gólfelelős és igazi vezér, a vb-selejtezőkön nyolc mérkőzésen összehozta azt a négy gólt, amit a bajnokságban eddig tizennégyen – nem beszélve a tavalyi olimpián nyújtott alakításáról, ott hat találkozón, köztük a döntőben lőtt négy gólt és vezette történelme első aranyérméig a brazil csapatot.
Akkor tehát a Barcában lenne a hiba? Luis Enrique képtelen kitalálni valamit, hogy a másik két csillaghoz hasonlóan Neymar is régebbi fényében tündököljön? Vagy arról lenne szó, hogy a még mindig csak huszonnégy éves, de évek óta szinte pihenő nélkül a csúcson futballozó, kizsigerelt csillag megindult lefelé? Netán a ronaldinhói úton, ami a bevallottan bulizós, életet is habzsolni akaró fiatalembernél előbb-utóbb elkerülhetetlenül ütközik majd a profi cirkusz elképesztő igénybevételével?

Az izgalmas kérdésről Egri Viktor, a Digisport kommentátora, a brazil futballt a hazai sportriporterek közül alighanem legjobban ismerő szakértő nemrég rövid posztot is írt saját Facebook-oldalán. A Rangadó kérdésére is szívesen elmondta, hogy látja Neymar esetét.
– Valóban nehéz elhinni, hogy míg a válogatottban öt meccsen lőtt négy gólt, a Barcában október óta képtelen betalálni. Legutóbb a Bilbao elleni kupameccsüket közvetítettem, ott is látszott, hogy ennek lehetnek szerkezeti okai is: Neymar manapság sokkal kevésbé játszik közvetlenül a kapu előtt, mint Messi, kinn szerepel a bal szélen, és olyan kicsit a helyzet, mintha kifejezetten Messi kiszolgálása lenne a feladata. Miközben, amikor egymás ellen játszottak a válogatottban, Neymar sokkal jobban élt, veszélyesebb volt, mint az argentin, sokkal többet hozzátett csapata játékához, meg is verték az argentinokat.

– Nyilván nem könnyű feldolgoznia neki, hogy ilyen rosszul megy a góllövés, 2007 óta nem volt ennyire gyenge a statisztikája, tizenegy bajnoki óta képtelen betalálni. Két éve harminckilenc gólt lőtt a Barcelonában, gólkirály lett a spanyol kupában és a BL-ben, utóbbiban a két ikonnal, Messivel és Cristiano Ronaldóval holtversenyben. Ehhez képest mintha most visszatért volna ahhoz az irányhoz Luis Enrique a Barcával, hogy Messi az első számú gólfelelős, őt kell kiszolgálni, szabadabban is játszhat, mint Neymar. Nem biztos, hogy ez a jó recept, legalábbis a katalánok utóbbi eredményei ezt mutatják – utalt a sportriporter a spanyol bajnokságban jelenleg csak harmadik helyen álló Barcelona helyzetére.
Egri Viktor szerint más okai is lehetnek a brazil egyéni mutatói esésének: Neymar személyes marketing-jogait nem adta el a klubnak, hanem megtartotta (állítólag ez volt annak idején az egyik szempont, ami miatt nem a Real Madridot választotta), most viszont a klubvezetés nem okvetlenül támogatja őt ebben – így akár háttérbe is szorulhat. De hogy pontosan mi jár a Barca elnökének és edzőjének a fejében, és ez hogyan határozhatja meg Neymar jövőjét, azt alighanem csak nyáron fogjuk megtudni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik