Nemzetközi foci

Lehetetlen versenyezni a horribilis Kínával

Minőségi edzők után csúcsgázsiért érkeznek Ázsiába a topjátékosok. A téli átigazolási szezon egyelőre a keleti piacról szól...

Noha az európai topbajnokságokban már lehetőség van új játékosok igazolása, igazán nagy transzferbombával egyelőre csak az ázsiai piac szolgált. A kínaiak alaposan bekezdtek – horribilis átigazolási összegekkel és fizetésekkel sokkolták néhány hét leforgása alatt a világot. Nehéz megjósolni, anyagi korlát nehezíti-e egyáltalán a klubok merítési lehetőségeit, ami biztos: úgy tűnik, a játékosok nehezen tudnak nemet mondani a csillagászati fizetési összegekre.

A téli átigazolási szezon első nagy kínai fogásai

A Chelsea-nél mellőzött Oscar a kínai Sanghaj SIPG mellett tette le voksát, új klubja 60 millió eurót, azaz 18,6 milliárd forintot fizetett érte. A játékos heti 400 ezer fontot keres majd Shanghajban.

Szintén a nagy nevek közé sorolhatják Axel Witselt, aki már szinte fél lábbal Torinóban volt, ám mivel a kínai Tiencsin Csüancsien anyagilag jobb ajánlatot kínált a Juventusnál, ő is a Szuperligába igazolt az oroszországi Zenittől, klubja 20 millió eurót kapott érte. A játékos négy éven keresztül évi 18 millió eurót vihet haza (napi szinten 15 millió forintnak felel meg). A Juve általt kínált évi 4,5 millió euró ahhoz képest tényleg aprópénz…

Pár napja szintén a Chelsea-től vett érzelmes búcsút John Obi Mikel, aki hiába tűnt biztos befutónak a Valenciánál, a Tiencsin Teda hívó szavára ő sem tudott nemet mondani. A nigériai játékos esetében is elmondható: vonzó volt számára a heti 140 ezer fontos, vagyis a közel 50 millió forintos heti bér.

Carlos Tévez is Kínába írt alá, a Boca Juniorstól távozó argentin klasszis a világ legjobban fizetett futballistája lett, miután a Sanghaj Senhua FC-hez írt alá. A rutinos játékos sajtóhírek szerint heti 615 ezer fontot, azaz 228 millió forintot garantáló ajánlatra mondott igent, vagyis napi 32 millió forintot keres Ázsiában. 10,5 millió eurót fizettek érte.

Legújabb kínai igazolásként Ricardo Carvalho klubcseréje futott be, a Sanghaj SIPG ingyen szerezte meg a Chelsea és a Real Madrid korábbi hátvédjét, aki 2016 augusztusában távozott a francia Monacótól és egészen ezidáig klub nélkül tengődött.

Velük is farkasszemet nézhet Guzmics Richárd

Egyelőre úgy fest, márciustól Guzmics Richárd egyedüli magyarként szerepelhet a gyorsan fejlődő kínai élvonalban, ahol a fenti friss igazolások mellett olyan nagy nevekkel futhat össze, mint Alan, Paulinho, Jackson Martínez (mindhárman Kuangcsou Evergrande), Asamoah Gyan, Hulk (mindketten Sanghaj SIPG), Diego Tardelli, Graziano Pelle, Papiss Cissé (mindhárman Santung Luneng), Demba Ba, Obafemi Martins (mindketten Sanghaj Senhua, ), Gervinho (Hopej China Fortune), Luís Fabiano (Tiencsin) vagy éppen Ramires és Alex Teixeira (Csiangszu Szuning).

Minőségi edzők a kispadon

A kínai klubok szakvezetők terén is jól erősítették az elmúlt időszakban, hiszen Európában már bizonyított, rutinos trénerek ülnek a kispadokon – cél az előrelépés és a fejlődés!
Kuangcsou: Luiz Felipe Scolari

Sanghaj SIPG: André Villas-Boas

Santung Luneng: Felix Magath

Sanghaj Senhua: Gustavo Poyet

Hopej China Fortune: Manuel Pellegrini

Tiencsin Csüancsien: Fabio Cannavaro

Kuangcsou R&F: Dragan Sztojkovic

Tiencsin Teda: Jaime Pacheco

Akik (még) nemet mondtak

Robert Lewandowski ügyvédje, Cezary Kucharski elárulta: a lengyel játékos világrekord-fizetést utasított vissza Kínából. A lengyel SportoweFakty hozzátette, az ismeretlen kínai klub állítólag 200 millió eurót is ajánlott a bajoroknak Lewandowskiért.
– Amennyiben Lewy igent mondott volna az ajánlatra, magasabb fizetést kapott volna, mint Tévez, hiszen fiatalabb és jobb játékos is, mint az argentin. Lewandowski nem is gondolkozott az ajánlaton, hiszen ő a Bayern focistája, és az is marad – az idei szezonban biztosan.

Cristiano Ronaldóért egy meg nem nevezett kínai klub több mint 300 millió eurót ajánlott a Real Madridnak, évi fizetése pedig 100 millió euró lehetett volna, ha rábólint az ajánlatra. A portugál nemet mondott.

Ők lehetnek a Szuperliga újabb érkezői

Lukas Podolski, Pierre-Emerick Aubameyang, Ángel Di María, Pepe, Wayne Rooney, John Terry, Alexis Sánchez

Közülük is a Real Madrid portugál védője, Pepe már fél lábbal Kínában van. A bekk szerződése 2017 nyarán jár le a Királyi Gárdánál és egyelőre nem jutottak egyezségre a hosszabbításról, így akár ingyen is távozhat. A 33 éves védőt a Manuel Pellegrini által irányított Hopej China Fortune hívja. Évi 10 millió eurós fizetéssel csábítják, amely a duplája jelenlegi madridi bérének.

Sajtóhírek szerint Aubameyang mega-összegért igazolhat a kínai Szuperligába. A Shanghai SIPG 150 millió eurót fizetne a dortmundiaknak a kiszemeltért, akinek fizetése évi 41 millió euró (heti 800 ezer euró), azaz több mint évi 12 milliárd forint lehetne. Ha a hírek igazak, a 27 éves játékos több mint 35 millió forintot kereshet naponta Sanghajban.

A 2016-2017-es szezon legjobban kereső labdarúgói:

Olvasói sztorik