Nemzetközi foci

Malajziai játékos kapta a 2016-os Puskás-díjat – VIDEÓ

A hétfő esti FIFA-gálán kihirdették a 2016-os Puskás-díj, azaz az év legszebb gólja verseny győztesét. A díjat végül a malajziai Mohd Faiz Subri zsebelte be, aki február 16-án emlékezetes szabadrúgásgólt szerzett a Penang–Pahang bajnoki mérkőzésen.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat idén adták át nyolcadszor a FIFA éves, zürichi gáláján. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, tavaly pedig a brazil Wendell Lira volt a díjazott.

Idén a malajziai Mohd Faiz Subri nyert a szavazáson: a 29 éves játékos azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2016. február 16-án, a Penang bajnoki mérkőzésén egy bal oldali szabadrúgásból, jó 30 méterről a bal felső sarokba lőtt úgy, hogy a labda ritkán látható kanyart írt le a levegőben.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján, majd november végétől már csak az addig legtöbb voksot kapott háromra.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így a jelöléshez legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t 2006-ban keresték meg az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:

– gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól),

– a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb),

– a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született,

– a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!