Nemzetközi foci

A FIFA-nál is Ronaldo lett 2016 legjobbja

Az Aranylabda után a nemzetközi szövetség díját is a Real klasszisa kapta.

Cristiano Ronaldo lett a 2016-os esztendő legjobb labdarúgója – a France Football aranylabdája után a portugál játékos hétfő este a nemzetközi szövetség (FIFA) díját is megkapta.

Ronaldo decemberben zsebelte be negyedik Aranylabdáját (2013-ban és 2014-ben a FIFA adta át ezt az elismerést), ami – sikereit tekintve – nem is számított meglepetésnek: tavaly Bajnokok Ligáját nyert klubcsapatával, a Real Madriddal, valamint az Európa-bajnokságon is aranyérmes lett a portugál válogatottal. A FIFA hétfőn tartotta meg évzáró gáláját, ahol szintén a portugál játékost nevezték meg az esztendő legjobb labdarúgójának.

A 31 éves klasszis a 2016-ban lejátszott 57 tétmeccsén 55 gólt szerzett, valamint 17 gólpasszt is kiosztott. A Real Madridban 44 mérkőzésen jutott szóhoz, 42 góllal zárta az esztendőt, míg a portugál válogatottban 13 meccsen 13 gólt szerzett. Az IFFHS év legeredményesebb gólszerzőjének járó díját is bezsebelte – utóbbi elismerést harmadszor hódította el.

„Micsoda megtiszteltetés! – mondta meghatódva Cristiano Ronaldo. – Nem találok szavakat. 2016 pályafutásom legjobb éve volt. Voltak kétségek, nehéz pillanatok, de az év megmutatta, hogy továbbra is jól játszunk. Afelől nem voltak kétségeim, hogy sok mindent megnyerhetünk.”

Ronaldo az összes voks 34,54 százalékát gyűjtötte be, Messi 26,42, Griezmann pedig 7,53 százalékkal zárt. A FIFA 23-as listát adott a szavazóknak.

A FIFPro év csapatát is ezúttal hirdették ki, az összeállítás a következő: Manuel Neuer (német, Bayern München) – Marcelo (brazil, Real Madrid), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Dani Alves (spanyol, Juventus) – Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Toni Kroos (német, Real Madrid), Luka Modric (horvát, Real Madrid) – Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Luis Suárez (uruguayi, FC Barcelona), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona).

A díjátadáson közreműködött Jelena Iszinbajeva olimpiai bajnok rúdugró, a 2018-as oroszországi világbajnokság nagykövete. A teremben ott volt Orbán Viktor – aki pont Maradona mellett ült – és Csányi Sándor is.

Az év edzője az olasz Claudio Ranieri lett, aki bombameglepetésre angol bajnoki címet nyert a Leicester City együttesével.

Az év legjobb női edzője 2010 és 2013 után immár harmadszor Silvia Neid, az olimpiai bajnok német válogatott szövetségi kapitánya lett. Az év játékosa az amerikai Carli Lloyd lett.

A Puskás-díjat a malajziai Mohd Faiz Subri kapta, aki február 16-án emlékezetes szabadrúgásgólt szerzett a Penang–Pahang bajnoki mérkőzésen.

https://www.youtube.com/watch?v=lIDAXrjjXe8

Az év szurkolói futballpillanatának azt választották, amikor a Liverpool és a Borussia Dortmund szurkolói áprilisban a két csapat egymás elleni Európa Liga-meccse előtt együtt énekelték a You’ll never walk alone című indulót a hillsborough-i katasztrófa évfordulóján.

A sportszerűségi díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, amely a légikatasztrófa után a Chapecoense javára lemondott a Copa Südamericana elsőségéről.

Visszavonulása alkalmából és karrierje elismeréseként jutalmazták a brazilok legendás teremlabdarúgóját, a 39 éves Falcaót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik