Nemzetközi foci

Csak a pénz miatt akar 48 csapatos vb-t Infantino?

Sokaknak nem tetszik az ötlet, de amíg csörög a kassza...

Néhány hónapja kapott nyilvánosságot a hír, miszerint a FIFA, legalábbis annak elnöke, a svájci Gianni Infantino a régebb óta használatos 32-ről 48-ra növelné a világbajnokság mezőnyét.

Az ötlet igencsak vegyes, de talán inkább negatív fogadtatásban részesült, de könnyen lehet, hogy az ellenérveknek nem lesz akkora súlya. Az AFP tudomására jutott információk szerint ugyanis az emelés akkora többletbevételt jelentene a szervezetnek, amekkorára vélhetőleg nem fognak nemet mondani.

Egy számítás szerint ugyanis nem kevesebb mint 605 millió eurós többletet jelentene a bővítés a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség számára. A 2018-as vb tervezett bevétele 3,45 milliárd euró. A változások a 2026-os vb-n léphetnének érvénybe, a lebonyolítás szerint 16 háromcsapatos csoport alakulna.

Összességében így 80 meccs kerülne megrendezésre, amely 307 milliós pluszköltség lenne a jelenleg 64 fölött, de természetesen a televíziós és marketingbevételek jócskán fedeznék az összeget, arról nem is beszélve, hogy hamarosan új TV-szerződéseket kell majd kötni és a nemzetközi trendek alapján ez jóval magasabb lesz, mint a jelenleg életben lévők.

Olvasói sztorik