Nemzetközi foci

Kínában pénzköltési korlátot vezetnének be

A legfőbb kínai sportirányító testület bejelentette, tervei között szerepel a helyi labdarúgó klubok pénzköltésének korlátozása. A kérdés azután került napirendre a távol-keleti országban, hogy az utóbbi időben a kínai bajnokság legtehetősebb csapatai hatalmas összegeket költöttek játékosok vásárlására: a mostani átigazolási időszakban az argentin Carlos Tévezért 84 millió eurót (25,9 milliárd forint), a brazil Oscarért pedig 60 millió eurót fizettek.

– Ezek a tranzakciók nem festenek jó képet az országunkról, úgy tűnik, mintha a klubok kidobnák a pénzt az ablakon. A külföldi játékosok fizetései túl magasak, jelenlétük egyáltalán nem segíti a hazai utánpótlás fejlődését, mindenki csak a rövidtávú előnyökre koncentrál, a hosszú távú következményekkel senki nem törődik” – mondta a sportért felelős kínai kormányügynökség egy meg nem nevezett tisztviselője.

A forrás hozzátette, “központilag szeretnének egyre nagyobb figyelmet fordítani a klubok játékosokra szánt kiadásaira”, és ha szükséges, akkor “vásárlási plafon” létrehozásával kell meggátolniuk a további felelőtlen befektetéseket. A 16 csapatos kínai bajnokság március elején kezdődik.