Nemzetközi foci

Új csodagyereke van Angliának: Dele Alli történelmet írt

A Tottenham húszéves középpályása olyat tett, amire a posztján még senki nem volt képes. És állítólag már a Real Madrid is kinézte magának.

A Premier League legjobb formában lévő játékosa jelenleg nem a világ legdrágább labdarúgója (habár Paul Pogba is nagyszerűen játszik december óta, fel is támadt a Manchester United), és nem is valamelyik sok tízmillió fontos csatárcsillag – a Hazard-Diego Costa duót ugyan tegnap estig akár nevezhettük volna a legjobbnak, de épp a Tottenham elleni szuperrangadón homályosította el őket egy húsz éves középpályás.
Dele Alli, a Spurs játékosa mostanra végérvényesen berobbant a világ egyik legerősebb bajnokságának elitjébe. Az eredetileg Bamidele Jermaine Alli névre hallgató, a „Dele” becenevet favorizáló fiatalember (nemrég kinyilvánította, hogy szeretné, ha csak ezen a néven emlegetnék az újságírók, riporterek is, a mezén is csak a Dele szerepel) univerzáis futballt játszik Mauricio Pochettino csapatában. És felállított egy történelmi rekordot: a Chelsea-nek fejelt két góljával ő lett a PL történetének első középpályása, aki három egymást követő bajnokin duplázni tudott.

Óriási szó ez, ha meggondoljuk, hogy az angol futball és a PL legnagyobb legendái közül hánynak nem sikerült ez. A Manchesterben etalonnak számító Paul Scholes például kevesebb gólt lőtt első két idényében, mint Dele Alli eddig másfél szezon alatt. De David Beckham, Steven Gerrard vagy Frank Lampard sem tudta egyszer sem ezt a „tripla-duplát” felmutatni. Persze az említettek enélkül is a legnagyobbak közé értek, évtizedeken át voltak a bajnokság és az angol válogatott meghatározó arcai. Hogy Alli is az lesz-e, még nem tudjuk, de Angliában sokan reménykednek, hogy új „csodagyerekük” van.
Az 1996-os születésű játékosnak nem volt túl rögös az útja a sikerig. Milton Keynesben született és az ottani csapatban futballozott Buckinghamshire-ben (jelenleg a harmadosztályban szerepelnek) tizennyolc éves koráig (tizenhat évesen debütált az első csapatban), amikor a Tottenham szerződtette. Tekintettel arra, hogy a korosztályos válogatottakban is sorra megfordult, nem csoda, hogy figyeltek rá. Első fél szezonját még kölcsönben addigi csapatában töltötte, de a tavalyi bajnoki idényt már a Premier League-ben az aranyéremért küzdő Spurs alapembereként játszotta végig.

És nem is akárhogyan: a szezon ugyan elsősorban az angol játékosként hosszú idő után először gólkirályi címig jutó Harry Kane-ről szólt a Tottenhamnál, viszont Alli – ismételjük, élete első PL-szezonjában, tizenkilenc-húsz évesen – Kane mögött a második legeredményesebb Spurs-játékos lett, tíz góllal és kilenc gólpasszal. Épp azzal a Christian Eriksennel lett egyforma a „kanadai” mutatója (a dán 6+13 pontot hozott össze), akivel igencsak „kötődnek” egymáshoz. Annak idején Alli az első PL-gólját Erikssen helyére beállva lőtte a Leicester elleni meccsen (két héttel a debütálása után), most szerdán pedig a dán irányító két szenzációs beadását fejelte be a Chelsea ellen.
Ezzel tíz gólos már az idén, majdnem fél szezon alatt hozta a tavalyi termését, és ha nem sérül meg, kiugróan eredményes bajnoksága lehet. Mindezt pedig úgy, hogy gyakorlatilag pihenő nélkül játszik második éve, hiszen nyáron az Eb-n is ott volt a válogatottban, négy meccsen háromszáz percet játszott. A bajnokságban egyetlen meccset hagyott ki augusztus óta, a Bajnokok Ligájában is mindegyiken pályára lépett (és nyolc perc híján végig is játszotta) – ehhez képest nem tűnik fáradtnak, sőt, az angoloknál hagyományosan legsűrűbb időszakban, december-januárban játszik a legjobban.

A Southampton, Watford, Chelsea hármas ellen egy hét (!) leforgása alatt tudott duplázni. Mindegyik akciógól volt: Alli rendre pazarul érkezik a kapu elé, nagyszerű a helyzetfelismerése és fiatal kora ellenére rendre a jó megoldást választja. Nála gyorsabban reagáló játékos nem sok van az angol mezőnyben, intelligensen olvassa a játékot és csatárerényei mellett is elsősorban csapatjátékos középpályás, aki a védekezésből is kiveszi a részét. Az ilyen futballisták ára szokott gyorsan a csillagokig szökni – a Spursnél is tisztában vannak ezzel. Dele Alli szerződését az elsők között hosszabbították meg szeptemberben, 2022-ig írt alá (egy csapatnyi játékosával hosszabbított azóta az észak-londoni klub).
A még majdnem tinédzser középpályás, akiért annak idején 5 millió fontot fizetett a Tottenham, a transfermarkt.com szerint jelenleg 20 milliót ér – de az élő szerződése birtokában ennek a sokszorosát is kérheti érte a klub, ha komoly kérője akad. Márpedig, ha így folytatja, lehet, hogy lesz ilyen, még ha az angol játékosok igen ritkán is szoktak a kontinens top-klubjaiban befutni. De Florentino Perez, a Real Madrid elnöke állítólag már „mocorog”, és ha a királyi klub jelentkezik be Londonban, akár egy ötvenmillió fontos vételár is elképzelhető a sajtó szerint… Akkor pedig az angol foci legújabb sztárjelöltje David Beckham nyomába eredhet.

Olvasói sztorik