Nemzetközi foci

Premier League: méltó régi nagy híréhez

Féltávhoz ért a világ legnézettebb bajnoksága, eddig nem okozott csalódást. Újra nagy verseny van nagycsapatok között, de ki lesz a nyerő?

Angliában ismeretlen fogalom az „őszi szezon”, pláne a „téli pihenő”: alig ért véget a bajnokság első fele, másnap kezdődött a második… Tizenkilenc forduló – sőt, azóta már egy újabb fél játéknap is letelt – után csak annyi biztos, a szezon előtt első hatba várt „top six” valóban elszakadni látszik a mezőnytől. Kele János, a Rangadó angol-szakértője, a Spíler TV szakkommentátora általánosságban, illetve az első hat helyezett (a bajnokesélyesek) teljesítményét figyelembe véve is értékelte a szezon eddigi részét – az biztos, leicesteri csoda nem lesz még egy…

– Rengeteget javult a liga színvonala tavalyhoz képest. A nagycsapatok összekapták magukat, és az, hogy a liga végre edzőkre is költött a rengeteg tévés pénzből (Conte, Guardiola, Klopp, Mourinho) nagyot dobott a meccsek élvezeti értékén – taktikailag is. Feltűnő ugyanakkor, hogy a kicsik, mintha lépést tévesztettek volna, több, korábban ígéretesnek tűnt projekt is nagyot pukkant – vegyük például a Southamptont, vagy a West Hamet, de a korábbi mintadiák Swansea vesszőfutása is árulkodó jel – miközben az építkezés elején járó Evertonnál még igen sok a gyermekbetegség.

– Továbbra is aggasztó, hogy rengeteg levitézlett edző kap újabb és újabb lehetőséget a minden kreativitást nélkülöző alkotásra (Allardyce, Moyes), ugyanakkor szerintem sokaknak feltűnt, hogy újra visszatértek a gyors, pörgős, tempós meccsek, amik a korábbi években sokszor – főleg a rangadókon – eltűntek a kínálatból. Egyre több csapat játszik komoly letámadást, ami illeszkedik az európai trendekhez is, amellett, hogy közelebb áll az angol hagyományokhoz, mint a kivárásra és labdatartásra épülő spanyolos 4-2-3-1, ami az elmúlt pár évben hajtotta uralma alá a PL-t. Ha ezen az úton tud továbbhaladni a bajnokság, az sem kizárt, hogy az európai sikerek is vissza-visszatérnek az angolok háza tájára – véli Kele János, lássuk, hogyan értékeli a Britannia-blog szerkesztője a favoritok eddigi teljesítményét!

Chelsea

Londonban most minden klappol, Conte 3-4-3-mas rendszere egyelőre megrághatatlan falat az angol ellenfeleknek, és Costa, valamint Hazard is ellenállhatatlan formában játszik. Mentálisan borzalmasan erős a csapat. Conte egyszerre óvja a csapatot féltő gonddal, és irányítja vasszigorral az öltözői klikkeket. Fabregas is zseniális gólpasszokkal vétette magát észre a mellőzöttség után, egyszóval: tényleg minden abba az irányba mutat, hogy a Chelsea most a bajnokság top favoritja. Ugyanakkor 13 meccses győzelmi sorozat végén mindössze öt ponttal állnak az élen, és még rangadók sorát kell lejátszaniuk, úgyhogy: senki ne igyon előre a medve bőrére.

Liverpool

Nagyszerű teljesítmény a derbiken, érthetetlen leolvadások az alsóház csapatai ellen – ez eddig a Pool szezonja. Utóbbiból volt kevesebb, így egyelőre a bajnoki címért hajt Klopp legénysége, de ha azt nézzük, mennyire vékony ez a keret, kicsi az esély rá, hogy a januárban még az egyik legjobbját, Saido Manét is nélkülöző Liverpool lesz az a csapat, amelyik komolyan meg tudja szorongatni a Chelsea-t.

Manchester City

Amilyen ellenállhatatlanul kezdett Guardiola a City padján, olyan borzalmasan leeresztett az „őszi” szezon végére. Jelenleg három ponttal előzi a Unitedet, és már több veresége is van a ligában, mint az agyon kritizált Mourinhónak. Ezzel együtt Gabriel Jesus érkezése, és a januári transzferpiac segíthet a katalán edzőn, aki egyelőre még küzd a liga fizikalitásával és azzal, hogy képtelen alkalmazkodni a kisebb csapatok agresszív, rengeteg felívelésre építő harcmodorához.

Arsenal

Az Arsenal lassan kezdte a szezont, de egészen karácsonyig zseniálisan menetelt, amikor is becsúszott két idegenbeli bukta (Everton, City) a sormintába. Ezt követően viszont újabb két győzelemmel tartotta magát lőtávolban Wenger csapata, amit egyértelműen Sanchez utánozhatatlan formája repít: a chilei támadó egyelőre 12 gólnál és 7 gólpassznál jár a bajnokságban – nem túlzás kijelenteni, rajta áll vagy bukik, megtörhet-e végre a 2004 óta tartok, és nyerhet-e bajnokságot az Arsenal.

Tottenham

Pochettino csapata a City elleni októberi derbi-győzelem után került hullámvölgybe, ami a keret mentális és fizikai kihasználtságát elnézve nem is volt meglepő. Bebizonyosodott azonban, hogy néhány kulcsember sérülése (Kane, Alderweireld) milyen könnyen vissza tudja vetni a gárdát, ami a bajnoki versenyfutásban jelenleg behozhatatlan hátránynak tűnik.

Manchester United

Amilyen borzasztóan alakult a szeptember és az október, olyannyira magára talált a United a karácsony közeledtével: jelenleg zsinórban hat bajnoki győzelemnél járnak Mourinhóék, és bár a hatodik helyről nem tudtak előrébb lépni, szépen felzárkóztak a tabellán a City, Arsenal, Spurs hármasra. A kulcs a Jones, Rojo párossal a közepén összeálló védelem, valamint Mhitarjan beépítése volt, de Pogba és Ibrahimovic is kíméletlen formában focizta végig a decembert. Ha a United így folytatja, simán ott lehet a dobogó környékén a szezon végére.

Olvasói sztorik