Nemzetközi foci

A reklamálás visszaszorítását tervezi a FIFA

Csak a csapatkapitány beszélhet a bíróval.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az úgynevezett kapitányszabály bevezetését tervezi, amely szerint kizárólag a csapatkapitány kommunikálhatna a játékvezetővel a mérkőzés közben.

A FIFA illetékes témavezetője, a holland Marco van Basten a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, szeretnék, ha javulna a játékosok viselkedése, és tiszteletben tartanák a játékvezetőket.

– Rengeteg labdarúgó reklamál meccs közben. Biztos vagyok benne, hogy képesek jobban viselkedni. Arra gondoltunk, segítünk nekik visszatérni a helyes irányba – magyarázta az Ajax, az AC Milan és a holland válogatott egykori kiváló csatára.

Amennyiben a tervezetből szabályt alkotnának, az uniós rögbihez hasonlóan a csapatkapitányon kívül más nem kommunikálhatna a játékvezetővel a mérkőzések közben.

– Hiszem, hogy tanulhatunk más sportágaktól, ők pedig tanulhatnak tőlünk, de a legfontosabb, hogy szembenézzünk a problémákkal – tette hozzá Van Basten.

A mostani idény előtt Angliában bejelentették, hogy az eddigieknél szigorúbban lépnek fel a játékosok „tűrhetetlen magatartásával” szemben, és azonnal piros lapot kap, aki szavakkal vagy gesztusokkal megsérti a játékvezetőt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik