Nemzetközi foci

Háromcsapatos csoportokat tervez a világbajnokságra a FIFA

A jelenlegi 32-es formátum biztosítja a legjobb minőségű futballt, de a bővítés életképes, mert nem kell jelentős engedményeket tenni miatta sportszakmai szempontból.

Háromcsapatos csoportokat tervez a világbajnokságra a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA). Az AP amerikai hírügynökség hozzájutott egy belső felméréshez, amelyből kiderül, a szervezetnél úgy vélik, a legjobb és legjövedelmezőbb módon úgy bővíthetik 48 csapatosra a mezőnyt, hogy 16 darab hármas csoportot alakítanak ki.

A 64 oldalas munkaanyagban az is szerepel: a FIFA illetékesei szerint a jelenlegi 32-es formátum biztosítja a legjobb minőségű futballt, de a bővítés életképes, mert nem kell jelentős engedményeket tenni miatta sportszakmai szempontból. Az elemzésben szerepel Gianni Infantino elnök korábban már ismertetett javaslata, miszerint a döntetlenre végződő csoportmeccsek után tizenegyesekkel döntsék el a győztes kilétét.

A FIFA a televíziónézőknek és a műsorszolgáltatóknak a kezdési időpontok rugalmassá tételével kedvezne, vagyis nem a helyi idő szerinti főműsoridőben rendeznék a találkozók többségét, hanem akkor, amikor az a legmegfelelőbb a két válogatott otthoni szurkolói számára. Ezek a tervek a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornát biztosan nem érintik, az első a 2026-as világbajnokság lehet, amelyet így rendezhetnek meg.

A nemzetközi szövetség számításai szerint a bevétel csaknem 20 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra nőhet. A költségek 300 millióval gyarapodhatnának, így elérhetnék a 2,3 milliárd dollárt, a lehetséges nyereség pedig 640 millió dollár lenne. A szakanyag készítői ugyanakkor figyelmeztetik a tanács tagjait a január 10-én esedékes döntés előtt, hogy ne kizárólag pénzügyi megfontolások alapján szavazzanak.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a létszámemelés célja a labdarúgás további népszerűsítése lenne, ugyanakkor nem tartalmazza az európai szövetség (UEFA) szlovén elnöke, Aleksander Ceferin javaslatát, miszerint az újonnan létrejövő 16 helyből mind a hat kontinentális szövetség részesüljön. A játék minőségének visszaesését a 211 tagországgal rendelkező FIFA úgy próbálja kiküszöbölni, hogy tízezer szimulációt végez el a világbajnoksággal kapcsolatban, és elemzi ezek eredményét.

Infantino a februári elnökválasztást megelőzően még a 40 csapatos torna ötletével kampányolt, később azt javasolta, hogy a 48 nemzeti együttesből 16 egy selejtezőforduló után essen ki és utazzon haza, majd a torna az eddigiekhez hasonlóan, 32 csapattal folytatódjon, most viszont már azt hangoztatja, hogy a 16-szor hármas formátum a legnépszerűbb opció.