Nemzetközi foci

A német legenda ezúttal is tagadta a vesztegetési vádakat

Franz Beckenbauer szerint nem fizettek le senkit azért, hogy Németország rendezze a 2006-os vébét.

A német labdarúgás legendás alakja, a büntetőeljárás alatt álló Franz Beckenbauer hosszú hallgatást megtörve a Bild hasábjain tagadta, hogy vesztegetéssel nyerték volna el a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.

– A világbajnokságot a legjobb tudásom szerint nem pénzért nyertük el. Nem akartunk senkit lefizetni, és nem is fizettünk le senkit – áll a német napilapban vezetett rovatának legutóbbi – és egyben állítása szerint legutolsó – megjelentetett cikkében.

A 71 éves, játékosként és szövetségi kapitányként is vb-győztes Beckenbauer a 2006-os, németországi világbajnokság szervezőbizottsági elnökeként került a vádak kereszttüzébe: azért indult ellene nyomozás, mert tisztázatlan pénzügyeket fedeztek fel a vb-vel összefüggésben.
Beckenbauer az írásában nem kívánta kommentálni az ügyet, hiszen a svájci és a német hatóságok – amelyekkel, mint írta, maximálisan együttműködik – még nem zárták le a nyomozást.

A tavaly októberben kirobbant botrányban Beckenbaueren kívül Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach, a német labdarúgó szövetség (DFB) korábbi elnökei, valamint Horst Schmidt, a DFB korábbi főtitkára ellen indítottak eljárást csalás, pénzmosás, felelőtlen gazdálkodás és hűtlen kezelés gyanúja miatt a 2006-os vb helyszínkijelölésével kapcsolatban.

Tavaly októberben a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) 24 fős végrehajtó testületéből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos “fekete kasszát” hoztak létre, amelyhez az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt.
A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a FIFA etikai bizottsága is vizsgálatot folytat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!