Nemzetközi foci

Négy brit szövetséget büntetett a FIFA

Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország szövetségét is megbüntette a nemzetközi szövetség (FIFA) a novemberi pipacsos megemlékezés miatt.

A négy szövetség közül az angol 45 ezer svájci frankos (13,1 millió forintos), a skót és a walesi 20 ezer svájci frankos (5,8 millió forintos), az északír pedig 15 ezer svájci frankos (4,3 millió forintos) büntetést kapott, mert válogatottjaikban novemberben minden játékos pipacsmintás fekete karszalagot viselt egy világbajnoki selejtezőn.

A legjelentősebb veteránszervezet, a Brit Királyi Légió pipacsot ábrázoló jelvényének viselésével az összes – így a napjainkban is zajló – háborúban elesett katonára emlékezik a brit nemzet minden évben november 11-én, az első világháborút lezáró compiégne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának napján.

A FIFA már a novemberi meccsek előtt jelezte a brit szövetségek felé, hogy a meccseken tilos a politikai és vallási szimbólumok használata. A fegyelmi bizottság elnöke, Claudio Sulser hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, a szankcióval nem az a szándékuk, hogy megítéljék vagy megkérdőjelezzék ennek a különleges megemlékezésnek a fontosságát.

„Teljes mértékben tiszteletben tartjuk az ilyen pillanatok jelentőségét minden országban. Mindegyiknek megvan a saját története és háttere, azonban szem előtt kell tartani, hogy a szabályok minden tagország számára kötelezőek” – magyarázta.

A FIFA korábban Írországot is megbüntette politikai szimbólumok használata miatt, ugyanis márciusban a Svájc elleni dublini mérkőzésen megemlékeztek az 1916-os húsvéti felkelésről.

A nemzetközi szövetség hétfőn az európai tagszervezetek közül Romániát, Görögországot, Ukrajnát és Lengyelországot is pénzbüntetéssel sújtotta szurkolóinak megbotránkoztató magatartása miatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!