Nemzetközi foci

„A végső döntés továbbra is a játékvezető feladata”

Kassai Viktor nyilatkozott a videóbíráskodás tapasztalatairól.

Hazatért a magyar játékvezetői csapat a Japánban rendezett FIFA-klubvilágbajnokságról, amely a Real Madrid sikerét hozta.

A Kassai Viktor vezette játékvezetői küldöttség több szempontból is történelmet írt az elmúlt napokban, hiszen korábban magyar játékvezetők nem működtek közre klubvilágbajnokságon, továbbá az ő egységük volt az első a labdarúgás történetében, amely téttel bíró FIFA-mérkőzésen a videóelemzésre támaszkodva ítélt meg egy jogos büntetőt.

– A videóbíráskodás gyakorlati bevezetését igen komoly előkészítő munka előzte meg a FIFA szakbizottságai, és a kint tartózkodó játékvezetők részéről egyaránt – mondtaaz MLSZ honlapján olvasható exkluzív interjúban a tatabányai játékvezető.

– A játéktéren szereplő játékvezetőkkel szemben az volt az elvárás, hogy dolgozzanak ugyanúgy, mintha nem lenne meg ez a segítség a hátunk mögött: teljes figyelemmel és felelősséggel. A videóbíró gyakorlati használatát egy közel ötvenoldalas dokumentum feketén-fehéren konkretizálta, hogy milyen esetben mit lehet, illetve mit kell tenni, továbbá a helyszínen, az edzéseken a gyakorlatban is teszteltük, hogy mi a teendő kétes szituációk elbírálása esetén.

A 2011-es Bajnokok Ligája-döntő bírója a klubvébé elődöntőjének sokat emlegetett helyzete kapcsán elmondta: azt érzékelték, hogy 14 játékos mozdult a japán Kasima Antlers szabadrúgását követően a labda felé, és egyikük vitatott körülmények között esett el.

– A videóbíráskodás használati protokollja szerint amennyiben ellentámadás következett volna a pályán a kolumbiaiak részéről, akkor kénytelenek vagyunk azonnal megszakítani a játékot a döntés meghozatala érdekében, ám mivel a japán együttes birtokában maradt a labda, így várhattunk a következő játékmegszakításig – mondta Kassai, aki hozzátette: a televíziós felvételeket három játékvezető követte a torna mérkőzésein.

Az első a vitatott helyzeteket nézi vissza, a második folyamatosan az élő képet figyeli, hogy kiszúrja az olyan eseményeket is, amelyek a játékvezetők szempontjából „semleges” helyszíneken történnek, a harmadik pedig regisztrálja a legfontosabb eseményeket. A hármasnak arra van lehetősége az előírások szerint megfogalmazott protokoll alapján, hogy határozott döntést közöljön a játékvezetővel, vagy visszanézést javasoljon a kommunikációs eszközön keresztül a pályán dolgozó kollégáknak.

Így történt, hogy a mérkőzés 29. percében a holland Makkelie angolul szólt magyar kollégájához, és azt javasolta, hogy nézze meg az esetet a pálya szélén.

– Természetesen a képernyők előtt is aktív, magasan kvalifikált játékvezetők figyelték a mérkőzéseket, így tudtam, hogy ha javasolnak valamit, azt komolyan vehetem, számíthatok a döntésük megalapozottságára. A videóbírók javaslatát követően azonban a végső döntés meghozatala továbbra is a játéktéren dolgozó játékvezető feladata.

Kassai Viktor elmondta: az elméleti részt nagyszerűen kidolgozták a nemzetközi szövetség szakemberei, ám itt is minden a gyakorlaton, az alkalmazás gördülékenységén múlik.

– Gyakran halljuk a videóbíró intézményét támogató véleményeket, de a labdarúgás folyamatosságának megőrzése is fontos feladat. Igazán azokban a helyzetben nehéz ezt a rendszert optimalizálni, amikor nem áll meg a játék egy kérdéses szituáció után. Majd a gyakorlati alkalmazás után dől el, hogy elbírja-e a futball közege a megfelelő döntéshez szükséges idő kivárását, adott esetben fél, egy, vagy másfél percet, vagy ez már túl sok, és ront a futball élvezhetőségen. Mindezeket most a klubvébé tapasztalatai alapján elemzik a FIFA szakemberei, és átgondolják a kezdeményezés jövőjét. Annak mindenesetre örülünk, hogy magyar trióként részt vehettünk ebben a kétségtelenül fontos folyamatban.

Az NB I ugyanolyan fontos

Nem ez volt az egyetlen kiemelkedő nemzetközi feladat idén, amelyben Kassai Viktor részt vett, hiszen az Európa-bajnoki döntőben és a BL-döntőben is tartalék játékvezető lehetett.

– A 2007-es Dinamo Kijev–Manchester United mérkőzés óta szerepelek a Bajnokok Ligájában, és büszkeséggel tölt el, hogy kollégáimmal képviselni tudjuk a magyar játékvezetést az európai elitben. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a hazai élvonal mérkőzései számomra ugyanolyan fontosak, mindig az a célom, hogy a lehető legjobban teljesítsek az OTP Bank Liga rangadóin is. Tizennyolc éve vezetek a magyar élvonalban, és tisztában vagyok vele, hogy a jövő februári bajnoki rajton mindenki hibátlan teljesítményt vár majd el tőlem, és az NB I-ben működő kollégáimtól. Ehhez nagy segítséget nyújt majd számunkra a januári edzőtáborozásunk, ahol magas színvonalú szakmai munkával készülhetünk a tavaszi szezonra – zárta gondolatait Kassai Viktor.