Nemzetközi foci

„A győzelmeknél is fontosabb, hogy egymásra talált a közönség és a csapat”

László Csaba irányításával alig kapott gólt, és elindult felfelé a DAC. A korábbi Fradi- és MTK-tréner remekül érzi magát Dunaszerdahelyen, és reméli, nem csak a nyárig dolgozhat a klubnál. Interjú.

Október közepén vette át az akkor utolsó helyen álló FC DAC 1904 Dunaszerdahely irányítását László Csaba. A korábbi Fradi- és MTK-edző érkezése óta nyolc meccséből ötöt megnyert a csapat, és feljött a szlovák bajnokság kilencedik helyére. Az 52 éves szakember a Rangadónak értékelte az eddigi dunaszerdahelyi időszakát.

– Sikerült néhány mérkőzést megnyernünk, és ezzel stabilizáltuk a csapat helyzetét a tabellán. Az érkezésemkor nagyon mélyen benne voltunk a vízben, de most már kidugtuk a fejünket, kapunk levegőt, és már a hátunk mögé is tudunk nézni – kezdte értékelését László Csaba. – Elégedettek lehetünk, hiszen minden hazai mérkőzést meg tudtunk nyerni, és a mutatott játékra sem lehet panasz. Minden sorozatot beleszámítva az utolsó öt mérkőzésen veretlenek maradtunk, és ezekből négyszer győztesen hagytuk el a pályát, erre lehet azt mondani, hogy jó mutató.

László Csaba irányításával ráadásul hét bajnoki és egy kupamérkőzésen összesen csak öt gólt kapott a Dunaszerdahely.

– Az érkezésemkor gyorsan fel kellett mérnem, hogy melyik területen kell javulni a csapatnak. A tabellára nézve nem csak azt lehetett látni, hogy kevés a pont és a sok a vereség, hanem hogy nagyon sok gólt kapott a csapat. Szerencsére ezt tudtuk stabilizálni, és az utóbbi mérkőzéseken az ellenfelek alig-alig találtak a hálónkba.

A korábban Ferencváros, a skót Hearts és MTK együttesét is vezető, erdélyi származású tréner a szezon további célkitűzéseiről is beszélt.

– Az egész szezont tekintve az a cél, hogy a kiesés szelét meg se érezzük, hanem legyünk stabilak a középmezőnyben. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kupában is sikerült továbbjutnunk, a bajnokságban negyedik Trnavát tudtuk legyőzni egy-nullra, amit nagy fegyverténynek tartok. Így a tavasszal is ott leszünk a kupában, és szeretném, ha be tudnánk kerülni legalább a legjobb négy közé. Ezért is mondtam, hogy elégedettek lehetünk, de persze nem nyugodhatunk meg, nem dőlhetünk hátra, tovább kell dolgozni, hogy több gólt is rúgjunk.

– Fontos az is, hogy most már a félkész stadionban játszhatunk, és a közönség szeretete, odaadása nagyon érződik a csapaton – folytatta a szakember. – Az érkezésemkor a közönség is nagyon elégedetlen volt a szereplés miatt, és talán a csapat hozzáállása sem volt a legmegfelelőbb a szurkolók felé. A győzelmek és a pontok gyűjtése mellett azt tartom a legnagyobb tényezőnek, hogy végre egymásra talált a közönség és a csapat. Nagyon szeretném, hogy ez így is maradjon. A városnak, a szurkolóknak nagyon fontos a csapat, nekünk pedig nagyon fontosak a drukkerek. A hazai győzelmek az új félkész stadionban újra összekovácsolták ezt a két pólust. Jó volt látni, hogy a mérkőzések után a közönség és a csapat együtt tudta ünnepelni a győzelmet. A gólok és a győzelmek mellett azok voltak a legszebb pillanatok, amikor a kispadról nézhettem, ahogy a közönség és a csapat egymást tudja ünnepelni. Ilyet ritkán láttam futballpályán, hogy tíz-tizenöt percen keresztül egymást ünneplik. Sok stadionban megfordultam, és sok jó csapatnál dolgoztam, de ez tényleg szenzációs. A Ferencváros és a Hearts szurkolói után nem hittem, hogy még ezt is lehet überelni, de a dunaszerdahelyi közönség igenis meg tudta ezt tenni. Számomra ezt csodálatra méltó, és büszke vagyok arra, hogy ez a klub nemzetközivé növi ki magát. Ami igazán nagy elismerés, hogy az évtizedek óta a szlovák futballban dolgozó edzőkollégám is megjegyezte a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy ilyen közönséget és hangulatot szeretnének a csapatuknak és egész Szlovákiában, mert itt lehet érezni, hogy futballstadionban van az ember. Ezek hatalmas elismerések a dunaszerdahelyi közönség számára, hiszen az ellenfél mondja ezt. Azt hiszem, ezek voltak a legfontosabb pillanatok.

László Csaba szerződése a nyárig érvényes a dunaszerdahelyi klubnál, de a tréner feltett szándéka, hogy folytassa a munkát.

– A tulajdonosnak köszönhetően infrastrukturálisan is fejlődik klub, és úgy néz ki, hogy Dunaszerdahely egy igazi futballvárossá fog alakulni, ahol minden csak a fociról szól. A szezon végéig szól a szerződésem, de mindkét fél részéről van opció a hosszabbításra, és nagyon remélem, hogy lesz ennek folytatása, mert jól érzem magam Dunaszerdahelyen. Itt tényleg minden csak a futballról szól – mondta László Csaba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik