Nemzetközi foci

Bajnokhoz méltatlan mélységben a Leicester City

Újabb vereség esetén akár a kieső zónában is találhatja magát a Premier League címvédője.

Két rangadót is rendeznek a Premier League 15. fordulójában. A Manchester United és a Tottenham összecsapása pikánsnak ígérkezik, csakúgy mint a bajnoki címvédő Leicester City és a Manchester City ütközete. A “rókákat” az előző idényt megelőzően a kieső zónába várták, ám Claudio Ranieri óriási meglepetésre bajnokcsapatot rakott össze. Ehhez persze kellett az is, hogy a legnagyobb riválisok sorra alulmúlják magukat. Az új évad sok változást hozott az élcsapatoknál, elég csak Antonio Conte, José Mourinho vagy a Pep Guardiola szerepvállalására gondolunk. Az egyelőre kérdéses, melyik szakember munkája lesz siker sztori, az viszont egyértelműen látszik, hogy a rókák nem ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták.

A Premier League elmúlt 24 esztendejében csupán három alkalommal fordult elő, hogy az aktuális bajnok nem ért oda a dobogóra az azt követő idényben. Az 1994-95-ös szezon meglepetés befutója, a Blackburn Rovers egy évvel később hetedik lett, majd egészen sokat kellett várni egy újabb hasonló “fiaskóra”. Sir Alex Ferguson utolsó sikerét követően a 2013-14-es szezonban David Moyes irányítása mellett zárt szintén hetedik helyen az MU, majd pedig a Chelsea vesszőfutását szemlélhettük, hiszen bajnoki sikerét követően tavaly csupán 50 ponttal a tizedik helyen zárt.

A Leicester 14 meccsen 13 pontot gyűjtött, így könnyen előfordulhat, hogy alul tudja múlni a londoni kékek negatív rekordját. A “rókák” játékoskerete alig változott a nyár folyamán, a kulcsemberek közül csupán N’Golo Kanté tette át székhelyét a Chelsea-hez. A 30 millió fontért szerződtetett Islam Slimani jól beilleszkedett, ám a két korábbi sikerkovács, Rijad Mahrez és Jamie Vardy rendszerint adós marad a jó játékkal – és a gólokkal. Az angol támadó az elmúlt tíz meccsén mindössze hatszor lőtt kapu felé, ám egyszer sem találta el azt. Ráadásul Kanté labdaszerzései és robotolása is nagyon hiányzik a csapatnak. Az idei kettős terhelés pedig lesújtott a bajnokra. Ranieri próbál rotálni, ám a cserék nem hozzák a kellő szintet. Noha a Bajnokok Ligájában csoportelsőként zártak egy nem túl acélos csoportban, addig a honi pontvadászatban boldog-boldogtalan le tudja győzni az olasz tréner csapatát. A hat bajnoki óta nyeretlen Leicester egyre kritikusabb helyzetbe kerül, s meglepő lenne, ha szombaton győztesen hagyná el a pályát a Manchester City elleni összecsapást követően. Az azonban mindenképp a bajnoknak kedvez, hogy eltiltás miatt Sergio Agüero és Fernandinho sem léphet pályára.

Premier League, 15. forduló

Szombat

13.30: Watford-Everton

16.00: Arsenal-Stoke

16.00: Burnley-Bournemouth

16.00: Hull City-Crystal Palace

16.00: Swansea-Sunderland

18.30: Leicester-Manchester City
Vasárnap

13.00: Chelsea-West Brom

15.15: Manchester United-Tottenham

17.30: Southampton-Middlesbrough

17.30: Liverpool-West Ham

Olvasói sztorik