Nemzetközi foci

Sergio Ramos, a Real megmentője

A madridi hátvéd szinte már rutinszerűen szállítja a fontos gólokat – nem ritkán a mérkőzés utolsó pillanataiban.

Már csak percek, esetleg másodpercek vannak hátra a mérkőzésből, szöglethez vagy szabadrúgáshoz jut az egyenlítő gólért harcoló Real Madrid. Kire figyeljen ilyenkor legjobban az ellenfél? A triviális válasz Cristiano Ronaldo, esetleg Gareth Bale, netán Karim Benzema lenne, de az igazság az: ezekben a nehéz helyzetekben rendszerint Sergio Ramos siet a „királyiak” megmentésére. A hétvégi El Clásicón a rendes játékidő utolsó másodperceiben egalizáló középhátvéd 490 meccsen immár 62 gólnál jár a Real Madridban, magyarán nagyjából minden nyolcadik mérkőzésén betalál – de ez a hátvédként parádés statisztika is elhomályosul amellett, amit a világ- és Európa-bajnok spanyol a legfontosabb meccseken produkál.

Ramos ugyanis duplázott már BL-elődöntőben a Bayern ellen, lőtt gólt BL-, világkupa- vagy Európai-szuperkupa-fináléban, az El Clásicók történetében pedig már öt gólnál jár – a fontos meccseken való dominanciáját jelzi emellett az is, hogy a spanyol élvonalbeli ellenfelek közül a Barcelona mellett a Sevillának, a Valenciának és az Atlético Madridnak talált be a legtöbbször. Ramos tehát fellép, ha szükség van rá, az utóbbi években ráadásul egyre többször az utolsó utáni pillanatokban teszi ezt.

Az első kései, győzelmet érő Ramos-gól 2006 április 23-án, a Málaga ellen érkezett – a Realban ekkor első szezonját töltő hátvéd a 90. percben váltotta gólra Robinho beadását, az így kicsikart 2-1-es győzelem pedig nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a fővárosiak a Valenciát egy ponttal megelőzve a dobogó második, BL-főtáblát érő helyén zárják a bajnokságot. Bár szintén nem ért bajnoki címet, de érdemes megjegyezni az atletikus hátvéd 2013. márciusában szerzett találatát is: Ramos ekkor döntött el először El Clásicót, szintén egy hajrában szerzett fejessel – a gólpasszt akárcsak most hétvégén, már akkor is Luka Modric szolgáltatta.

Bő egy évvel később aztán Sergio Ramos megszerezte pályafutása alighanem legemlékezetesebb, de kétségtelenül a legfontosabb gólját: a lisszaboni Bajnokok Ligája-döntőben a hosszabbítás 93. percében, másodpercekkel a lefújás előtt egyenlítette ki a városi rivális Atlético előnyét – hogy aztán a félórás ráadásban simán, 4-1-re győzve hódítsa el a királyi gárda a klubtörténet tizedik BL-trófeáját. Hogy ki ívelte be az egyenlítő gól előtti szögletet? Luka Modric, ki más.

https://www.youtube.com/watch?v=Cd4WKvYVCnM

Bár ez az egyetlen gól is hőst csinált Ramosból, a hátvéd korántsem fejezte be itt: két évvel később ugyancsak ő vette be a rendes játékidőben az Atlético kapuját a BL-döntőben – igaz, a felesleges izgalmakat elkerülve ezúttal a 15. percben. Hiába Ramos minden törekvése, a találkozó így is elképesztő fordulatokat hozott, melyek eredményeképp büntetőpárbajba torkollott a finálé – itt Ramos természetesen értékesítette a saját tizenegyesét, pontosan azelőtt, hogy Juanfran elhibázta a sajátját, és a Real megnyerte a találkozót. Bő két hónap múlva azonban visszatért a jól megszokott módszeréhez a középhátvéd, és az Európai-szuperkupa döntőjében ismét a 93. percben szerzett fejessel egyenlítette ki a mérkőzés állását – a madridiak végül hosszabbításban verték meg a Sevillát.

Majd jött a szombati El Clásico, és az ismert forgatókönyv: 90. perc, hátrányban a Real, Modric ível, Ramos egyenlít – a blancóc pedig megőrizték hatpontos előnyüket a tabellán. „Serge mondta, hova adjam a labdát, és én oda íveltem, ennyi a történet. Így elmondva könnyűnek tűnik, ráadásul nem először csinálja ezt meg, pedig higgyék el, nem gyakoroljuk: Ramosnál ez természetesen jön” – mondta Modric a találkozó után.

És hogy mit gondolt maga Sergio Ramos? „Az utolsó sípszóig. Mindig az utolsó sípszóig” – írta ki közösségi oldalára a hátvéd.

Szerda este egyébként a 11 pontos Real Madrid a 13 pontot gyűjtő Borussia Dortmundot fogadja a Bajnokok Ligája F-jelű kvartettjének csoportgyőzteséről döntő mérkőzésén, a német klub védői pedig jobban teszik, ha figyelnek Sergio Ramosra – különösen a találkozó utolsó pillanataiban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik