Nemzetközi foci

Chapecoense: letartóztatták a légitársaság elnökét

Őrizetbe vették Gustavo Vargast, a LaMia légitársaság első emberét.

Javában zajlik a nyomozás, amely azt vizsgálja, miért is zuhant le a Chapecoense csapatának Avro RJ85 típusú repülőgépe Medellín közelében. Az már korábban kiderült, hogy kifogyott az üzemanyag a gépből, azóta pedig az illetékes hatóságok a felelősöket keresik.
Ennek következtében Gustavo Vargast, a LaMia légitársaság elnökét előbb őrizetbe vették Bolíviában, majd a kerületi ügyész elrendelte letartóztatását. Később az ügyészség emberei átkutatták a légi irányító és reptéri adminisztrációs szerv (AASANA) irodáit, külön figyelmet szentelve a szerencsétlenül járt járat pilótájával kommunikáló bolíviai légi irányító, Celia Castedo feljegyzéseinek.

Castedo állítása szerint jelezte, hogy nincs elegendő üzemanyag, s hogy nincs biztonsági tartalék veszély esetére, azonban a főügyészi hivatal szerint nem jelentette megfelelő módon aggályait. Castedo hétfőn Brazíliában kért menedéket, ám a bolíviai belügyminisztérium szerint a légi irányító törvénytelenül hagyta el az országot, s menekül az igazságszolgáltatás elől.
A bolíviai főügyész, Ramiro Guerrero bejelentette, amennyiben egyértelműen igazolni tudják a feltételezett bűnösök felelősségét, emberölés miatt emelhetnek vádat ellenük.

Olvasói sztorik