Nemzetközi foci

Messi vagy Ronaldo? A számok nem hazudnak, de a trófeák sem

Vajon melyikőjük érdemli meg jobban az Aranylabdát?

Ki érdemli meg az idei Aranylabdát?

Cristiano Ronaldo: 466
Lionel Messi: 343
Más: 52

2008 óta egyetlen játékos sem tudott beleszólni a Real Madrid és a Barcelona klasszisának versenyfutásába, s ezúttal sem számíthatunk trónfosztásra a megújult Aranylabda-szavazáson. Nézzük meg, milyen éve volt Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak – melyikőjük érdemli meg jobban az Aranylabdát?

Lionel Messi

A 29 esztendős támadó 2016-ban 48 alkalommal ölthette magára a Barcelona mezét tétmeccsen, s 47 gólt termelt, emellett pedig 25 asszisztot is kiosztott. A katalán csapat nagy küzdelemben meg tudta nyerni a bajnokságot a Real Madrid előtt, majd a Sevilla ellen a Király Kupát is elhódította. A Bajnokok Ligájában viszont nem jött össze a címvédés, az Atlético Madrid az elődöntőben Messiék útját állta.

Nyáron az argentin válogatott tagjaként részt vett a dél-amerikai kontinenstornán, a Copa Américán, ahol egy ezüstéremmel be kellett, hogy érje, ugyanis büntetőekkel kikaptak Chilétől. Ráadásul Messi elhibázta a tizenegyesét, noha öt góllal nemzete legeredményesebb játékosa volt. Ezt követően lemondta a válogatottságot, ám az új szövetségi kapitány, Edgardo Bauza meg tudta győzni a folyatásról. A válogatottban 11 meccsen nyolc gólig jutott, illetve adott hét gólpasszt is.

Messi a 2016–2017-es idényben elsősorban a Bajnokok Ligájában remekel, négy meccsen kilenc találattal terhelte ellenfelei hálóját. Csapata magabiztosan megnyerte csoportját a Manchester Cityt megelőzve, azonban a bajnokságban hat pont a hátránya a listavezető Real Madrid mögött.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is impozáns meccs/gól mutatóval rendelkezik klubcsapata színeiben, 41 mérkőzésen 38-szor talált ellenfelei hálójába, s további 14 gólpassz osztott ki. A Real Madrid a bajnokságban 90 pontot szerzett, ez azonban csak a második helyre volt elegendő. A Spanyol Kupából kizárták a madridi együttest, miután Gyenyisz Cserisev jogosulatlanul játszott a Cadiz elleni összecsapáson. A Bajnokok Ligájában viszont már nem volt ellenfele a királyi gárdának, a fináléban büntetőkkel győzte le a Barcelonát búcsúztató Atlético Madridot, s Ronaldo tizenegyese volt a mindent eldöntő találat. Később pedig a Sevilla legyőzésével az Európai Szuperkupát is a Real szerezte meg, bár Ronaldo ezen a meccsen nem lépett pályára.

A Copa Américával egy időben zajló Európa-bajnokság sok izgalmat tartogatott, s sokak meglepetésére végül Portugália emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. Ronaldo mérlege három gól és három gólpassz volt, s ez a teljesítmény a torna ezüstcipőjéhez volt elegendő. Válogatottbeli mérlege elképesztő: összesen 13 meccse volt idén, és az említett három gólpassz mellett összesen 13 gólt jegyzett.

Ronaldo az idei szezont igencsak visszafogottan kezdte, sokak szerint magánéleti problémái is közrejátszottak abban, hogy adós maradt a találatokkal. Október közepén azonban magára talált, s ismét szórja a gólokat. Csapata magabiztosan vezeti a LaLigát, ráadásul a Real Madrid immáron 33 tétmeccs óta nem talált legyőzőre. A királyi gárda a Bajnokok Ligájában is ott lesz a legjobb tizenhat között. A kérdés már csak az, hogy a blancók vagy a Dortmund zár a kvartett élén.

Messi mellett szól:

  • Több gól (55 vs. 51) és assziszt (32 vs. 17) az évben
  • Spanyol bajnok és kupagyőztes
  • Ronaldo mellett szól:

  • Bajnokok Ligája-győzelem és Európa-bajnoki cím
  • A Real hat ponttal vezeti a bajnokságot a Barca előtt
  • Nem könnyű tehát a döntés. Ha azt vesszük figyelembe, egyénileg kinek jobb a mutatója, akkor Messi lehet a befutó, ám Ronaldo BL-győzelme és Eb-címe lehet, hogy többet nyom a latban.

    Olvasói sztorik