Nemzetközi foci

Edzőként is folytatja az USA-ban a magyar focista

A szegedi származású Militár Iván nem kelt el az MLS draftján.

Miután nem kelt el az MLS draftján, csapatot kellett találnia az egyetemi évei végeztével Militár Ivánnak: az Egyesült Államokban élő szegedi futballista alacsonyabb szinten folytatja a sportágat, sőt már edzőként is dolgozik.

Habár rajta volt a szűkített listán, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy volt minimum három olyan csapat, amelyik érdeklődött iránta, végül mégsem választották ki az észak-amerikai profiliga (MLS) draftján Militár Ivánt, így a SZEOL SC nevelésének új csapatot kellett találnia az idény végeztével, hiszen nem maradt több idénye az egyetemi bajnokságban.

„Ennek több oka van, a legfőbb az, hogy nem akkor láttak engem az MLS-es klubok játszani, amikor a legjobb formámban voltam, vagyis a sérülésem után egy évvel. A másik pedig az volt, hogy öt hely van az MLS-klubok keretében a külföldiek számára, alig volt külföldi, aki elkelt. Pedig az amerikai egyetemi focit a külföldiek uralják, én is csapatkapitány és a térség legjobb játékosa voltam” – mondta a szegedma.hu portálnak Militár Iván, aki eddig az Old Dominion University játékosa volt.

Ezt követően a másodosztályú Arizona United, sőt idehaza a Békéscsaba csapatával is tárgyalt, de végül nem született megállapodás.

„Mindig is azt mondtam, hogy nem fogok magamnak hazudni: tudom nagyon jól, hogy milyen szinten vagyok, és ha akkor nem sikerült az MLS-be jutni, akkor Amerikában erre nem nagyon lesz lehetőségem. Én soha nem féltem ezt kimondani. A másodosztályú amerikai bajnokság nem jobb, mint az NB II, körülményekben és minőségben sem” – összegzett Militár Iván, aki kifejtette, ennek legfőképpen az az oka, hogy mintegy nyolcvan másodosztályú csapat van az országban, a körülményeket tekintve nagy különbségekkel.

„Ahol nekem volt lehetőségem futballozni, ott a körülmények nem voltak kiválóak, a pénz pedig abszolút nem volt kiváló. Többet keresek most úgy, hogy a doktorimat végzem az egyetemen. Úgy döntöttem, félprofi szinten fogok futballozni addig, amíg nem találok egy jobb lehetőséget, vagy amíg megszerzem a doktori diplomámat. Emellett elkezdtem edzősködni, már meg is szereztem egy licencet. Egyből fel is kértek különböző feladatokra, mert Amerikában óriási szakemberhiány van. Aki bizonyítottan jó futballista volt – én pedig az voltam egyetemi szinten, emiatt a térségben egészen sokan egyből kerestek különböző szakmai igazgatói és főedzői állásokkal. Egészen jól halad ez, úgy látszik, ebből is lesz valami.

Militár Iván úgy fogalmazott: hatalmas szerencséjének kellene lennie ahhoz, hogy valakinek felkeltse az érdeklődését játékosként, így azt gondolja, Amerikában már nem fog futballozni profi szinten, csak Európában.

„NB I-es, NB II-es szinten tudnék és szeretnék is futballozni, de azzal is tisztában kell lenni, hogy én olyan helyzetben vagyok Amerikában, nem csak anyagi, hanem egzisztenciális szempontból, ami egészen más – ahhoz, hogy hazamenjek Magyarországra, nekem fel kellene adjam az egyetemi tanulmányaimat. Ezen nagyon el kellene gondolkoznom, nem mondom, hogy nem adnám fel, de nagyon meg kellene gondolnom, hogy megérné-e” – fogalmazott Militár, aki hozzátette, ő Magyarországon szeretné elérni sikereit.

„Soha nem zárom ki, hogy Magyarországon vagy Szegeden tegyek le valamit az asztalra. Ha van egy lehetőség, ami megtetszik nekem, és az Szeged, akkor Szeged, ha Boston, akkor Boston, ha London, akkor London – viszont hosszú távon biztos, hogy Magyarországon akarom a nevemet megcsinálni” – nyilatkozta terveiről a 24 éves futballista, aki jelenleg az U18-U19-es korosztályt vezeti egy 3000 fős klubnál.

Olvasói sztorik