Nemzetközi foci

Vigyázat! Rákot okozhatnak a műfüves pályák

Drasztikus döntésre szánták el magukat a holland Vitesse csapatának tagjai, akik arra jutottak, hogy a gyerekek nem játszhatnak a klub műfüves pályáin.

A műfüves pálya alapvetően egy hatalmas betonlapon nyugszik. A műfüvön szétszórt gumigranulátumnak a célja egyértelműen az, hogy a játéktér a valódi talajhoz hasonlóan kellően rugalmas legyen. Mindamellett nem elhanyagolandó tény, hogy tompítja a térd- és bokaízületet minden lépésnél érő ütéseket – írja a 444.hu a Telegraph alapján.

A gumigranulátum készítése során megközelítőleg 20 ezer abroncs maradványait használják fel és páran úgy vélik, hogy a gumiőrlemények biztonságosak.

Ugyanakkor egyes kutatók szerint, közel sem igaz az alábbi megállapítás. Tíz évvel ezelőtt kimutatták, hogy a gumigranulátumban karcinogén, azaz rákkeltő anyag található. Ez a labdarúgók egészségre nagyon káros lehet és komoly veszélyt hordoz önmagában.

Az ESPN műsora is bebizonyította a szomorú tényt, miszerint kétszáz sportoló műfüves pályán edzett és rákot kapott. Ebből 158 focista, 101-en pedig kapusok. Szintén az amerikaiakhoz kapcsolódik, hogy Amy Griffin egyetemi fociedző a 2014-es évben 38 sportoló esetét vizsgálta és bebizonyosodott, hogy rákot kaptak.

A szörnyű veszély ellenére mégis akadnak olyan helyek, ahol műfüves pályákat létesítettek. Így volt ezzel Kalifornia állam is, akik 14 év alatt 45 millió dolláros (13,3 billiárd forintos) támogatást adott az ilyen kaliberű létesítmények létrehozásához.

forrás: blikk.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik