Nemzetközi foci

Rekordok útján: angol ikonok példáját követheti a Pool ifjú csúcstartója

Macheda, Krkic vagy éppen Vonlanthen pályája ugyanakkor intő jel lehet a feltörekvő tehetségek előtt.

Az angol Ligakupa negyeddöntőjében kedd este megizzadt a másodosztályú Leeds United ellen az FC Liverpool, a Vörösök végül hajrágólokkal verték riválisukat. A 2-0-s végeredményt a csereként beállt Ben Woodburn állította be a 81. percben. A fiatal brit először volt eredményes vörös-mezben, 17 évesen és 45 naposan ő lett a Liverpool történetének legfiatalabb gólszerzője. Az ifjú titán Michael Owen rekordját döntötte meg, a korábbi liverpooli ikon száz nappal volt idősebb nála.

Összeállításunkban megnéztük, milyen karrier követte azon játékosok pályáját, akik fiatalon a különböző bajnokságokban, illetve klubszinten rekorderek lettek.

A követendő példák: aranylabda, vb-győzelem, csúcsfoci klubszinten

Wayne Rooney
Az Everton játékosaként 2002-ben Wayne Rooney 16 évesen, 11 hónaposan és 25 naposan a klub legfiatalabb gólszerzője lett. A támadó később a válogatottban is rekorder lett, 2003-ban alig múlt 17 éves, amikor a háromoroszlánosok színeiben először eredményes volt az A-válogatottban. Később klubszinten és válogatott szinten is lecsúszott az első helyről, de a mai napig dobogós az örökranglistán.
Rooney a Manchester United színeiben nagy karriert futott be, ötször nyert bajnokságot, de az FA Kupában és a Bajnokok Ligájában is csúcsra ért csapatával. Már közel ötszáz mérkőzést vívott a Vörös Ördögök színeiben.

Michael Owen
Ben Woodburn pont a nagy liverpooli előd rekordját döntötte meg kedd este, hasonló pályafutással biztosan elégedett lenne a Mersey-parti csapat új csillaga. 2001-ben Owané lett az aranylabda, a Liverpoollal FA Kupát, UEFA Kupát, Ligakupát és Angol Szuperkupát is nyert, míg a Manchester United játékosaként a PL-serleget emelhette magasba.

Cesc Fabregas
A spanyol játékos 2003 októberében először volt eredményes az Arsenal felnőtt csapatában, ekkor csupán 16 éves és 177 napos volt, a mai napig ő a rekorder a legfiatalabb Ágyús-gólszerzők tekintetében. A spanyol válogatottal világbajnoki címet nyert, de aktív részese volt a csapat Eb-győzelmének is. Az Arsenallal és a Chelsea-vel angol bajnoki címet gyűjtött be, míg a Barcelona játékosaként minden lehetséges sorozatban csúcsra értek.

Pelé
A mai napig a brazil Pelé a legfiatalabb gólszerző (17 év és 239 nap), aki világbajnokságon (1958) eredményes tudott lenni. Ezentúl ő a legfiatalabb játékos (17 év és 244 nap), aki mesterhármast rúgott a vb-k történetében, illetve a legfiatalabb, aki vb-döntőn (17 év és 249 nap) gólt jegyzett.
Pelé minden idők legjobb játékosa, a brazil zseni a dél-amerikai válogatottat háromszor vezette csúcsra. Minden sorozatot figyelembe véve 1363 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 1281 gólig jutott.

A negatív oldal, ahol átok a hirtelen jött hírnév

Federico Macheda
Federico Macheda (Manchester United) 2009-ben 17 éves, 7 hónapos és 14 napos volt, amikor az Aston Villa elleni bajnokin először eredményes volt a PL-ben. Ennek köszönhetően azóta is a Vörös Ördögök klubrekorderének számít, de hiába kiáltották ki csodagyerekének, nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. A manchesteriek folyamatosan kölcsönadták (Sampdoria, QPR, Stuttgart, Doncaster Rovers, Birmingham City), majd a Cardiff City 2014-ben végleg megvásárolta a támadó játékjogát. Macheda a legutóbbi félszezont már a Nottingham Forestnél töltötte kölcsönben, augusztus végén viszont a Cardiff hivatalos honlapján jelentette be: közös megállapodás szerint szerződést bontottak a 25 éves olasszal.
A szabadon igazolható játékos azóta sem talált klubot magának, ám a legfrissebb olasz sajtóhírek szerint a Serie B-ben kaphat újabb esélyt, méghozzá a Bari színeiben.

Johan Vonlanthen
Az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője nem más, mint Johan Vonlanthen. 2004-ben 18 éves és 141 napos volt, amikor svájci színekben gólt lőtt Franciaországnak. 2012-ben, 26 évesen jelentette be visszavonulását. A PSV Eindhoven után holland, svájci és osztrák csapatban is megfordult, maradandót sehol nem tudott alkotni.

Bojan Krkic
A mai napig ő a Barcelona történetének legfiatalabb gólszerzője, 2007 októberében 17 évesen és 53 naposan volt eredményes Villarreal elleni bajnokin. A katalánoknál Messi és Ronaldinho árnyékában mindig csak sokadik maradt a sorban – később játszott az AS Romában, volt az AC Milan és az Ajax kölcsönjátékosa, jelenleg a Stoke City alkalmazásában áll. Tehetsége alapján hiába jósoltak neki óriási jövőt…

Horváth József
A magyar válogatott színeiben rekordernek számít Horváth József, aki 1906-ban a Cseh-és Morvaország elleni barátságos mérkőzésen először volt eredményes a nagycsapatban. Horváth ekkor 16 éves és 12 napos volt, nála fiatalabban senki nem lőtt gólt nemzeti színekben. Nagy karriert nem tudott befutni, hiszen gyakori derékbántalmai miatt fiatalon kénytelen volt visszavonulni az aktív labdarúgástól.

James Vaughan
A Premier League történetének legfiatalabb gólszerzője nem más, mint James Vaughan, aki 2005-ben a Crystal Palace elleni bajnokin csupán 16 éves, 8 hónapos és 27 napos volt, amikor feliratkozott a gólszerzők közé. Az Everton rekordere később angol másodosztályú csapatoknál szerepelt kölcsönben, 2016 óta az harmadosztályú (League One) Bury játékosa.

“Újkori” rekorderek: övék a jövő – kérdés,milyen út áll előttük?!

Ben Woodburn
A Liverpool legújabb csillaga kedd este másodszor kapott lehetőséget a Leeds elleni Ligkupa-mérkőzésen a nagyoknál. Ősszel nagyrészt a Liverpool U23-as csapatában bizonyíthatott; tíz mérkőzésen öt gól és ugyanennyi gólpassz a mérlege – ám ez elég volt ahhoz, hogy Klopp mester bizalmat szavazzon neki a legjobbak között. Nagy kérdés, a profik között sikerül-e elérnie az áttörést. A walesi U19-es válogatottban is számolnak a 17 éves tehetséggel.

Renato Sánhes
A portugál csodagyerek 2015 decemberében alig 18 évesen lett a Benfica rekordere, korábban nála fiatalabban senki nem lőtt gólt a nagycsapatban. Fél évvel később – de még a nyári Európa-bajnokság előtt – lecsapott rá a Bayern München. Az Eb-győztes ibériai csapatban nyáron megmutatta kivételes képességeit. A lengyelek elleni negyeddöntőben ő lett az Eb-k történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője. Ősszel már bajor színekben bizonyít, a Bundesligában hét, a Bajnokok Ligájában négy mérkőzésen volt kezdő.
19 évesen Eb-győztesnek, portugál bajnoknak és Ligakupa győztesnek vallhatja magát, de 2016-ban megválasztották a legjobb Európában játszó 21 év alatti játékosnak is.

Marcus Rashford
A Manchester United tinije a legfiatalabb (18 éves, 209 napos) játékosnak vallhatja magát, aki debütálásként (!) gólt lőtt az angol A-válogatottban. A rekorderek listáján klubszinten a negyedik legfiatalabb gólszerző; nem csoda, hogy a Vörös Ördögök és az angol válogatott legnagyobb üdvöskéjének tartják. Ősszel Mourinho irányítása alatt minden sorozatot figyelembe véve már 17 mérkőzésen pályára lépett, négy gól és egy gólpassz fűződik a nevéhez.

Javier Ontiveros
A LaLiga idei szezonjában Javier Ontiveros tartja a rekordot: a Malaga játékosa felnőtt szinten 19 évesen, 2 hónaposan és 17 naposan volt először eredményes a Deportivo La Coruna elleni novemberi bajnokin, emellett egy gólpassz a mérlege. Az UEFA Youth League-ben egy gól és három gólpassz fűződik a nevéhez, neki is óriási jövőt jósolnak. Kérdés, meddig tudja megtartani csiszolatlan gyémántját a Malaga.

Olvasói sztorik