Nemzetközi foci

Miért nincs magyar játékos a Herthában? „A magyar futball sztárocskákat nevel, akik nem alázatosak”

A fegyelmezett futball, a munka iránti tisztelet nem kerül be a fejekbe. Ezért is van nagyon nehéz dolguk, amikor olyan helyre kerülnek, mint a Bundesliga.

A magyar futball sztárocskákat nevel, akik nem alázatosak. A fegyelmezett futball, a munka iránti tisztelet nem kerül be a fejekbe. Ezért is van nagyon nehéz dolguk a magyaroknak, amikor olyan helyre kerülnek, mint a Bundesliga – mondta az Origónakadott telefoninterjújában Petry Zsolt.

A Bundesligában harmadik helyen álló Hertha kapusedzője örül, hogy Magyarországon sok pénzt fordítanak a labdarúgásra, de úgy véli, hiába épülnek stadionok, ha azok nincsenek megtöltve tartalommal. Nem tartja jó húzásnak, hogy Bernd Storck mellől eltűntek a magyar szakemberek, hiszen ha a német kapitány egyszer elmenne Magyarországról, akkor hatalmas űrt hagyna maga után. Alább az interjúból szemezgettünk, a teljes verziót itt olvashatja el. Petry elmondta például, hogy milyen Dárdai Pállal együtt dolgozni.

– Fiatal edző létére nagyon hamar ráérzett arra, hogy melyek azok a fontos tényezők, amiket egy edzőnek magával kell hoznia ahhoz, hogy sikeres legyen a klub. A kollégáinak szabad kezet ad, bevonja az egész stábot a döntéshozatali mechanizmusba, ez mindenkinek magabiztosságot ad. Ennek eredményeképp létrejött egy nagyon jó kollektíva. Az edzői stáb mellett a szertáros, a masszőr vagy épp a technikai vezető is jó érzéssel megy munkába. Néha persze, a stresszesebb helyzetekben, ha nem mennek megfelelően a dolgok, ő is a fejére koppinthat bárkinek, de ez teljesen normális reakció egy olyan vezetőtől, akin akkora nyomás van, mint rajta.

Megkérdezték tőle, hogy a Bundesligában éllovas RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter milyen minőséget képvisel a válogatottól az Eb után visszavonult Király Gáborhoz képest.

– Petiben már évekkel ezelőtt látni lehetett, hogy egy rettentően jól felkészített kapus. Az MTK-ban Lippai Józsi nevelte ki, és látható, mennyire jó munkát végzett, nem véletlenül vitték ki Petit Liverpoolba. Ha egy kicsit türelmesebb az angol csapat, most ő lenne az első számú kapusa. Amikor Erwin Koeman kapitánykodása idején kapusedző voltam a válogatottnál, már akkor is nagyon tetszett Gulácsi, és úgy éreztem, szint alatti csapat számára a Salzburg. Bebizonyította, hogy nagyon jól tudja játszani azt a fajta aktív, agilis, nem az ötösre leragadó kapusjátékot, amit a mostani futball megkövetel. Nyitott szemléletű, jó gondolkodású, profi srác. Méltán veheti át Király Gabitól a stafétát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik