Nemzetközi foci

Folytatja a bajnokságot és új játékosokat igazol a Chapecoense

A brazil klub alelnöke megszólalt a következő hetek céljaival kapcsolatban.

A brazil élvonalbeli Chapecoense labdarúgóklub alelnöke eltökélt abban, hogy talpra állítsa a csapatot, és mindent megtesz azért, hogy a gárda jövőre ismét pályára lépjen azok után, hogy a keret legtöbb tagja hétfőn este életét vesztette a kolumbiai repülőgép-szerencsétlenségben.

A tragédiában – nem végleges adatok szerint – az együttes 19 játékosa hunyt el, három csapattag túlélte a katasztrófát. A Chapecoense éppen Medellínbe tartott, ahol a helyi Atletico Nacionallal játszotta volna szerdán a Copa Sudamericana döntőjének első mérkőzését.

– Újjáépítjük a klubot, igazolunk új játékosokat, egyeztetünk és türelmesek leszünk, megpróbáljuk folytatni a játékot a Brasileiróban, amely nagyon fontos nekünk – fogalmazott a brazil élvonalról beszélve az alelnök, Ivan Tozzo. – Szeretnénk folytatni. – hangsúlyozta.

A zuhanást a gép összesen hat utasa élte túl, 71-en meghaltak. A túlélők között van a futballklub három játékosa: két hátvéd, Alan Ruschel és Helio Hermito Zambier – ő Netóként ismert -, valamint Jakson Follman kapus. Utóbbinak az orvosok tájékoztatása szerint amputálni kellett a jobb lábát, s a család kérte, hogy ezt a hírt közöljék a nyilvánossággal. Follman állapotát sikerült stabilizálni, és az intenzív osztályon tartják. Korábban a másik kapust, Danilót is a túlélők között említették, ám ő később belehalt sérüléseibe. A repülőgép kilenctagú személyzetéből ketten maradtak életben, valamint egy újságíró, aki a csapatot kísérte el a fináléra.

A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfőn este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt. Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgépnek a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyaga, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

A sportvilág szereplői, klubok, játékosok, szurkolók támogatásukról és együttérzésükről biztosították a Chapecoense csapatát. A brazil klubok többsége, köztük a bajnok Palmeiras, jelezte: kész futballistákat kölcsönadni, hogy az egyesület tovább folytathassa szereplését.

Olvasói sztorik