Nemzetközi foci

Tizenöt évesen már “Mini Josénak” hívták, ő a jövő tökéletes menedzsere?

Ejdin Djonlic a legfiatalabb UEFA A licences szakember, korábban már az Arsenal és a Tottenham is hívta.

Néhány tinédzser csupán a Football Manager nevű számítógépes játék során mélyül el a profi edzősködés rejtelmeiben, a bosnyák Ejdin Djonlic azonban nem csak a játékban, hanem a való életben is a csúcsra tör, 21 évesen ő lett a legfiatalabb UEFA A licences szakember. A karrier azonban még csak most indul igazán, a fiatal tréner a csúcsra tör, igaz az FM még mindig rabul ejti – számolt be a The Guardian.

– Természetesen én is játszom a Football Managerrel, ha van rá időm. Imádok átvenni egy alacsonyabb osztályú csapatot, és felvezetni a csúcsra. Nagyon összetett játék, rengeteg esetben élethűen szimulálja az edzői munkát, de természetesen arra is akad néhány példa, amikor a játék és a valóság eltér egymástól – kezdte az 1994-es születésű edző, és a fiatalkori inspirációjáról is beszélt.

– Gyerekként rengeteget fociztam, imádtam játszani. Tizennégy éves lehettem, amikor rájöttem, a foci sokkal több mint játék. Beszéltem erről édesapámmal is, és világossá vált számomra, hogy edző akarok lenni. Olvastam José Mourinhóról és sok más olyan edzőről, akik fiatalon kezdték a szakmát, úgy voltam vele, miért ne vághatnék bele? – folytatta Djonlic, aki Norvégiában látta meg a napvilágot és ott is szerezte meg 15 évesen az UEFA C licencet, három évvel később pedig a B licences képzést is elkezdte.

– Volt több korábbi profi futballista is a csoportunkban, valakiről már hallottam is, fantasztikus élmény volt. Kis idő múlva sokan felismerték, hogy otthonosan mozgok a különböző témákban, ezért elkezdtek “Mini Josénak” és “Mini Mourinhónak” hívni. Többször volt rá példa, hogy hajnalban kopogtattak az ajtómon, hogy segítsek nekik az edzésterv összeállításában. Amikor megszereztem a B licencet, Angliába költöztem, a Tottenham és az Arsenal akadémiájára is hívtak, de a tanulmányaimra szerettem volna koncentrálni, ezért elutasítottam ezeket a megkereséséket – folytatta Djonlic.

– Fontosnak tartom a sokoldalúságot Mourinho gyakorlatiasságából, Klopp idealizmusából és Ferguson vezetői képességeiből lehetne összegyűrni a tökéletes vezetőedzőt.

A fiatal tréner Boszniában szerezte meg idén májusban az A licencet, a válogatott szakembereit pedig egyenesen lenyűgözte.

– Safet Susic szövetségi kapitány, a PSG legendája, akit a francia élvonal történetének legjobb külföldi játékosának választottak, megengedte, hogy mellé üljek és kérdezzek tőle. Megkérdeztem, milyen kezdőcsapatot küld majd ki a pályára, de ő visszakérdezett, hogy én kiket tennék a csapatba. Leírtam neki a kezdőmet, erre így szólt: “pszt, ne mondd el senkinek, én ugyanerre a tizenegyre gondoltam – emlékezett vissza Djonlic, majd a céljairól is szót ejtett az interjúban.

– Sokak szerint túl sokat dolgozom, de ez számomra normális. Nem érzem áldozatnak ezt, mivel a futballra koncentrálni számomra egyáltalán nem jelent áldozatot, ez az életem. Minden hétvégén meccsre megyek, hazafelé menet pedig már kielemzem a látottakat a tabletemen, hogy fejlődjek. Büszke vagyok az általam elért rekordokra, de most csak az foglalkoztat, hogy tovább fejlesszem magam, és a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Az idő nekem dolgozik. Az az álmom, hogy egyszer egy Premier League-csapat menedzsere legyek, nem nagyképűségből, de szerintem képes vagyok erre – írja a The Guardian.

Olvasói sztorik