Nemzetközi foci

Borzalom: legjobb barátjának kellett lerombolnia Szinisa Mihajlovicsék házát

A délszláv háború szörnyűségeinek legújabb fejezete...

Élete szörnyű időszakát idézte fel a Corriere dello Sportnak Szinisa Mihajlovics, a Torino jelenlegi vezetőedzője, aki játékoskorában az Inter és a Roma csapatainál is játszott.

A szerb szakember egy interjú során elárulta: családja házát éppen legjobb barátja rombolta le a délszláv háború során.

– Az első lerombolt ház az enyém volt. A legjobb barátom rombolta le, aki horvát. Olyanok voltunk, mint két testvér. Nem tudtam elfogadni, hogy ezt tette és a kétségek, valamint a fájdalom folyamatosan kísértek. Aztán 1999-ben vagy 2000-ben Horvátországban játszottunk és egyik nap megérkezett a barátom. Elkezdtünk beszélgetni és elmondta, hogy személyesen neki kellett megtennie, mert mindenki tudta, hogy barátok vagyunk. Kényszerítették rá és a megölésével fenyegették. Minden lehetséges módon igyekezett a szüleim tudtára adni, hogy el kell menniük – avatta be az olvasókat a háború borzalmaiba Mihajlovics.

A játékosként ellentmondásos megítélésű szerb másról is mesélt.

– Amikor játszottam, szükségem volt egy ellenségre, hogy mindent beleadjak. Amikor Belgrádot bombázták, Bierhoffon akartam levezetni a dühöm, de ő okos volt. A meccs előtt odajött és elmondta, sajnálja, ami a hazámban történik, mert az emberek nem érdemlik meg. Nem tudtam bántani ezek után – fogalmazott Mihajlovics.

A 2000-ben a Laziónál szereplő Mihajlovics ekkor rasszista botrányba is keveredett, méghozzá Patrick Vieirával.

– Az eset után barátok lettünk. A meccsen „rohadt cigánynak” nevezett, én pedig erre reagálva „rohadt négernek”. Később könnyedén azt mondhattam volna, hogy ez nem igaz, de ez nem az nem én lettem volna, úgyhogy megerősítettem.

Mihajlovics később Adrian Mutut is leköpte, a sors pedig úgy hozta, hogy 2010-11-ben a Fiorentinánál edzője lett.

– Aggódott, amikor kineveztek, de megmondtam neki, hogy ne tegye, mert az én hibám volt és bocsánatot kértem – fogalmazott a már lenyugodott edző.

Olvasói sztorik