Nemzetközi foci

Bevehetetlen erőd marad az Old Trafford az Arsenalnak?

A Premier League 12. fordulója a Manchester United és az Arsenal összecsapásával indul.

Várható kezdők:

Manchester United: De Gea – Darmian, Jones, Rojo, Shaw – Herrera, Fellaini – Mata, Pogba, Martial – Rashford
Arsenal: Cech – Jenkinson, Mustafi, Koscielny, Monreal – Xhaka, Coquelin – Walcott, Özil, Iwobi – Sánchez

Rendszerint óriási várakozás övezi a Manchester United és az Arsenal mérkőzéseit Angliában. Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger közel két évtizeden át vívott komoly küzdelmeket a két gárda élén, de a francia mesternek és a ManUtd jelenlegi trénerének, José Mourinhónak is van már egyfajta közös múltja.

– Nézzék, nem hiszem, hogy különösebben jellemeznem kellene a kapcsolatunkat. Ő is küzdeni fog a saját csapatáért és én is küzdeni fogok az én csapatomért. És ez így normális – nyilatkozta Wenger pénteki sajtótájékoztatóján.

A francia mester kiemelte, hogy ez a párharc nem a két trénerről szól, hanem a két csapatról. Nem lehet azonban szó nélkül elmenni amellett, hogy Mourinho és Wenger korábban 15-ször feszült egymásnak, és a portugál trénernek sokkal jobb a mérlege: nyolc győzelem, hat döntetlen, és csupán egy Wenger-győzelem.

Mindez a múlt, a jelen azonban mást mutat. A két csapatot hat pont választja el a tabellán, az Ágyúsok jelenleg negyedikek, két ponttal lemaradva az éllovas Liverpooltól, az MU pedig hatodik. Az Ágyúsok formája mindenképp jobbnak mondható, hiszen az első fordulóban – a Liverpooltól – elszenvedett vereség óta minden sorozatot tekintetbe véve veretlen tudott maradni Arsene Wenger csapata. A United ellenben botladozik a bajnokságban, ráadásul október 23-án a Chelsea súlyos, 4-0-s verést mért rá. A vörösök azóta is felemásan teljesítenek, a Ligakupában legyőzték a városi riválist, és a honi pontvadászatban a Swansea ellen is begyűjtötték a három pontot, ám nem bírtak a Burnleyvel és az Európa Ligában kikaptak a Fenerbahce vendégeként.

A két együttes legutóbb február 28-án találkozott az Old Traffordon, akkor a fiatal Marcus Rasford duplájának is köszönhetően a hazaiak győztek 3-2-re. Azt megelőzően viszont az észak-londoni csapat nyert 3-0-ra az Emiratesben. Az elmúlt évekre visszatekintve rendszerint szoros párharcot vívtak, az ezeket megelőző nyolc találkozás alkalmával legfeljebb egygólos különbséggel tudtak győzni a felek. Az viszont bizakodásra adhat okot a hazaiaknak, hogy az Ágyúsok a bajnokságban az United vendégeként legutóbb 2006-ban győztek.

Hiányzók mindkét oldalon lesznek szép számmal, Mourinho eltiltás miatt nem számíthat Zlatan Ibrahimovicra, Chris Smalling lábujjtörés, Antonio Valencia pedig kartörés miatt hiányzik. Eric Bailly hetek óta a sérültek listáját erősíti, de Wayne Rooney, Marouane Fellaini és Luke Shaw is kisebb problémával küzd.

A másik oldalon Per Mertesacker és Danny Welbeck jó ideje nem bevethető, hozzájuk csatlakozott Hector Bellerin, Santi Cazorla és Lucas Pérez is, akikre szintén nem számíthat Wenger, de Theo Walcott és Alexis Sanchez játéka is kérdéses.

A fogadóirodák is szoros mérkőzésre számítanak, hiszen a United sikerére 2.55 – 2.6-szoros, míg az Ágyúsokéra 2.65 – 2.7-szeres pénzt fizetnek.

Premier League, 12. forduló:

Szombat:

Manchester United – Arsenal 13.30

Crystal Palace – Manchester City 16.00

Everton – Swansea City 16.00

Southampton – FC Liverpool 16.00

Stoke City – Bournemouth 16.00

Sunderland – Hull City 16.00

Watford – Leicester City 16.00

Tottenham Hotspur – West Ham United 18.30

Vasárnap:

Middlesbrough – Chelsea 17.00

Hétfő:

West Bromwich Albion – Burnley 21.00

A tabella élmezőnye:

1. FC Liverpool 26 pont

2. Chelsea 25 pont

3. Manchester City 24 pont (25-10)

4. Arsenal 24 pont (24-11)

5. Tottenham Hotspur 21 pont

6. Manchester United 18 pont (16-13)

7. Everton 18 pont (15-13)

Olvasói sztorik