Nemzetközi foci

Sérültekkel tizedelt Real utazik a Vicente Calderónba

Madridi derbit rendeznek a spanyol élvonal 12. fordulójában, és megjósolni is nehéz, hogy melyik csapat győz majd.

Az Atlético és a Real összecsapásait mindig nagy várakozás övezi, hiszen nem csak városi riválisokról van szó, hanem a bajnokság végkimenetelét is nagyban befolyásolhatja, hogy mire mennek egymással a felek.

Rendszerint úgy jellemzik a párharcot, hogy a legjobb támadószekció találkozik a legmegbízhatóbb védelemmel. Ez a kijelentés ezúttal sem áll messze a valóságtól, hiszen a Real 31 góljánál csak a Barca lőtt egyel többet, míg az Atlético védelme idén is jól muzsikál, nyolc bekapott találat áll a csapat neve mellett, ennél kevesebbet csak a Villarreal kapott.

Ami a csapatok formáját illeti, a Real a bajnokságban zsinórban ötödik győzelmére készül, míg az Atlético legutóbbi három meccséből kettőt elveszített. Egyik csapatnak sem volt része mostanában pontosztozkodásban, a vendégek még október 2-án ikszeltek az Eibar ellen, és a házigazdák esetében még inkább vissza kell tekinteni, egészen a Barcelona elleni, szeptember 21-i mérkőzésig.

A matracosoknál Griezmann vezeti a házi góllövőlistát, hat góllal terhelte ellenfelei kapuját, és további négy asszisztot osztott ki. A francia szélső mellett Carrasco és Gameiro sem panaszkodhat az eddigi teljesítményére, öt-öt találatot jegyeznek.
A Real az eddigi 11 forduló során hattal lőtt többet soron következő ellenfelénél, és csakúgy mint a városi rivális, a királyi gárda játékosai is testvériesen veszik ki a részüket a találatokból.

Cristiano Ronaldo mindössze öt bajnoki gólnál és két asszisztnál tart, ami nála gyenge produkciónak számít nyolc meccs alatt. Amióta a Real Madridban futballozik, sorozatban 26, 40, 46, 34, 31, 48 és 35 bajnoki gólt jegyzett egy szezonban. A háromszoros aranylabdás támadó mellett Gareth Bale öt, a két klasszikus csatár, Benzema és Morata pedig négy-négy góllal vette ki a részét a Real termeléséből.

Érdemes megemlíteni, hogy az Atlético rendkívül kiegyensúlyozottan futballozik a Bajnokok Ligájában, az összes résztvevő közül egyedüliként mind a négy eddigi meccsét megnyerte. Simeone tanítványai a hátralévő két meccsük eredményétől függetlenül tavasszal is ott lesznek a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban. A királyi gárda sem szenvedett még vereséget a BL-ben, azonban a Dortmund mögött csak második csoportjában. A németországi döntetlen miatt senki sem kapja fel a fejét, azonban Varsóban kétgólos előnyt herdáltak el Ronaldóék, és a hajrában a Realnak kellett pontot mentenie.

A két csapat legutóbb a tavalyi BL-döntőben mérhette össze erejét, akkor Ramos góljára Carrasco felelt, ám büntetőkkel végül a Real győzött. Ami a bajnokságot illeti, a matracosok rendszerint jól teljesítenek, a blancók utoljára 2013 áprilisában tudták legyőzni ellenfelüket. A Vicente Calderón közönsége pedig közel egy éve nem látta kikapni csapatát hazai környezetben, ez legutóbb január 27-én a Celta Vigónak sikerült a Király Kupában. Azóta a Barcelona mellett a Bayern München kétszer is vendégeskedett, ám Simeonéék még csak gólt sem kaptak. Február óta mindössze a Villarreal és az Alavés tudott pontot csenni a madridi stadionból. A Real idegenbeli formája is impozáns, az áprilisban a Wolfsburg elleni 2-0-s fiaskót leszámítva egyszer távoztak vesztesen a pályáról.

Ami a szombati találkozót illeti, mindkét oldalon lesznek hiányzók, Augusto Fernandez és Miguel Ángel Moyà sem áll Diego Simeone rendelkezésére, azonban a nyáron 30 millió euróért szerződtetett Nicolás Gaitán a hét elején újra edzésbe állt. Antoine Griezmann pedig még múlt pénteken, a svédek elleni világbajnoki selejtezőn szenvedett lábsérülést, ám vélhetően hétvégén már vélhetően bevethető lesz. A másik oldalon Toni Kroos hosszabb időre kidőlt, és a szerdai tréningen Álvaro Morata is kidőlt. Mindez komoly problémát jelenthet Zinedine Zidane vezetőedzőnek. A hét folyamán Karim Benzema, Pepe és Casemiro külön tréningeztek, jó hír azonban, hogy Sergio Ramos kedd óta már társaival készül, és várhatóan a bokájával bajlódó Mateo Kovacic is vállalni tudja a játékot.

A statisztikák tanulmányozása után sem könnyű megmondani, ki a párharc esélyese, az aktuális forma dönthet, illetve az, hogy a két csapat húzóemberei mire lesznek képesek. Ronaldo csillogtatja meg tudását, netán Griezmann szomorítja el a blancókat?

A fogadó irodák, ha nem is sokkal, de az Atléticót tartják a mérkőzés favoritjának, szinte mindegyik 2,4-szeres pénz fizet a hazai sikerre. A Real győzelméért 2,85-3-szoros pénz kínálnak, míg a döntetlen 3,2-3,3-szoros nyereménnyel kecsegtet.

Várható kezdők:

Atlético: Oblak – Juanfran, Godín, Szavics, F. Luis – Gaitan, Gabi, Koke, Carrasco – Griezmann, Gameiro.
Real: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kovacic, Modric, Isco – Ronaldo, Benzema, Bale.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik