Nemzetközi foci

Lehet-e német bajnok Gulácsi?

Meddig tart a lipcsei csoda a Bundesligában? A Rangadó szakértője szerint aligha a bajnokság végéig, de a tervszerű építkezésnek később meglesz az eredménye.

Németország egy kicsit az RB Leipzig lábai előtt hever: a Bundesliga újonca, története első élvonalbeli szezonját álomszerűen kezdte, tizenegy fordulót követően a rekordbajnok Bayern Münchennel azonos pontszámmal, veretlenül áll a táblázat második helyén. Létezhet-e ismét egy “leicesteri” csoda, újoncként lehet-e esélye a sztárok nélküli keretnek a salátástálra? A Rangadó álta megkérdezett szakértő, Moncz Attila, a Sport Tv szerkesztője szerint azért ennek kevés az esélye.

– Ezt a bajnokságot a papírforma alapján a Bayern Münchennek kell megnyernie, annyival erősebb a keretük a lipcseinél, meg a többinél is. Az RB Leipzig remekül rajtolt, de a német élvonalban ennyire rutintalan kerettel nem fog nyerni végül – véli Moncz Attila, és a kézenfekvő párhuzamot, egy másik egykori újonc fél szezonos menetelését említi fel:
– A Hoffenheim jó pár éve hasonlóan kezdte a szezont újoncként, őszi bajnokok is voltak, de végül az európai kupa se jött össze nekik. A Lipcsével kapcsolatban ezt azért nem jelenteném ki, ők elvileg odaérhetnek valamelyik kupa-helyre. De más lesz a helyzet, amikor kicsit kiismerik a játékrendszerüket. Most még az ismeretlenség az előnyük. Ugyanakkor tény, hogy ez egy tervszerűen építkező csapat, biztos vagyok benne, télen sem lesz ad hoc jellegű bevásárlás náluk. Eleve összeszedték azokat a játékosokat, akikből már lehet egy normális csapatot építeni és ezután is ehhez tartják magukat.

A Hoffenheim természetesen Németországban is felmerült sokakban párhuzamként, annál inkább, mert az akkori vezetőedző, Ralf Rangnick most épp Lipcsében sportigazgató: az ő szakértelme nélkül aligha tartana itt a Red Bull által indított projekt.
– A Hoffenheim egy lokális tartalom volt, a Red Bull viszont egy világszerte jelen lévő birodalom, amely nem csak a lipcsei klubot irányítja. Ralf Rangnick nem véletlenül érte el eddig sem el az eredményeit, az sem véletlen, hogy Sam Allardyce lemondása után az angol válogatottnál is szóba került a neve. Ami furcsa, hogy az előző szezonban még az edző is ő volt Lipcsében, aztán miután igazgató lett, választottak egy új edzőt – bárkit meg tudtak volna fizetni, de ők egy relatíve ismeretlent hoztak, Ralph Hasenhüttl személyében, aki tökéletesen bevált. Hogy nem véletlen a sikere, azt jelzi, hol tart nélküle tavalyi klubja, az akkor középmezőnybe vezényelt Ingolstadt (utolsó előtti – a szerk.).
– A Red Bull nem 1-2 évben gondolkodik, ők hosszú távon szeretnének összehozni egy Bundesliga-élcsapatot, mert a régiónak szüksége volt rá. Az más kérdés, mennyire fogadja el őket a régió, mert nem a régi lipcsei klub romjain építkeznek, hanem egy teljesen új projektet csináltak – teszi hozzá mindehhez a Bundesliga-szakértő.

A táblázatot nézve persze látszik, hogy vannak bőven vetélytársak, így a lipcseiek végső helyezését jelenleg csak “saccra” lehet megadni, de a nemzetközi kupaszereplés meg lehet, véli Moncz.
– A nyolcadik helyezett előtt nyolc ponttal vezetnek, de mögöttük van a Dortmund, Leverkusen, Gladbach, Schalke – ezek közül azért lesz, amelyik majd előttük végez. Összességében a BL-EL selejtező határán végezhetnek, annál több szerintem egyelőre nincs bennük. A tavaszi első öt forduló után lesz érdemes visszatérni rá, hogy mit érhetnek el.

Nekünk, magyaroknak természetesen Gulácsi Péter miatt lehet fontos az RB Leipzig: nagyszerű lenne, ha a Herthával menetelő Dárdai Pál mellett még egy honfitárunkról szólna a világ egyik legerősebb bajnokságának idei szezonja. Moncz Attila szerint a huszonhat éves magyar kapus bőven kiérdemelte, hogy reális esélye legyen nagyot alkotni a csapattal.
– Gulácsi Péter megharcolt a helyéért, kiszorította az előző kapust, Coltortit, és a nyáron hozott vetélytársát, Marius Müllert is. Egyáltalán nem véletlen, hogy ilyen biztos a helye a kapuban, nagyon szépen teljesít. A ligában a második legkevesebb kapott gólt kapta a Lipcse, és ebben Gulácsinak is megvan a maga része.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik