Nemzetközi foci

A játékosokkal ellentétben ők örülnének, ha a kispadon ülhetnének

Külföldön és hazánkban is több vezetőedző klub nélküli jelenleg, a Rangadó megvizsgálta, kikből válogathatnak a klubvezetők.

Ahogy egyre inkább közeledik a bajnokság fele az európai pontvadászatokban, annál több pletyka kerül napvilágra az edzőváltásokkal kapcsolatban. Nemzetközi és magyar szinten is volt az utóbbi hetekben néhány változás a kispadon, és akad néhány szakember, aki alatt jelenleg is inog a kispad. A klubvezetők rengeteg munkanélküli edző közül választhatnak a következő időszakban, amennyiben vérfrissítéssel akarják megoldani az esetleges gyengébb szériát.

A Rangadó.hu összegyűjtött öt-öt külföldi és magyar trénert, akikhez bátran nyúlhatnak a vezetők.

TOP5 külföldi kispad nélküli edző

1. Marcelo Bielsa

Az „őrült” becenévre hallgató tréner legutóbb a Laziónál futott be kétnapos villámkarriert, érdemi munkát azelőtt az Olympique Marseille-nél és az Athletic Bilbaónál végzett. A baszkoknál nagyon kedvelték az argentint, hiszen látványos támadófocit játszatott a csapattal, az Európa Ligából például a Manchester Unitedet is búcsúztatták 5-3-as összesítéssel, Guardiola pedig 2012-ben egyenesen a világ legjobb edzőjének nevezte.

2. Guus Hiddink

Megbízott vezetőedzőként irányította a Chelsea együttesét az év elejétől az előző szezon végéig, a nyáron aztán Antonio Conte váltotta őt a kispadon. A rutinos szakember neve Frank de Boer távozását követően az Internél is felmerült. Érdemei vitathatatlanok, hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes Hollandiában, Angliában pedig az FA-kupát is elhódította.

3. Roberto Mancini

Még mindig csak 51 éves az edzőként háromszoros olasz bajnok, négyszeres olasz kupagyőztes, egyszeres angol bajnok és FA-kupa győztes Roberto Mancini. A Lazio, az Inter, a Fiorentina, a Manchester City és a Galatasaray kispadján is dolgozott már korábban.

4. Marcelino

Az 51 éves szakembert az egyik legtehetségesebbnek tartják Spanyolországban. Korábban a Real Zaragoza, Sevilla és Villarreal mestereként dolgozott. A „sárga tengeralattjárókat” az ellenfeleknél szerényebb pénzügyi helyzet ellenére a negyedik, BL-indulást érő helyre vezényelte, a babérokat azonban már nem arathatta le. A nyári Eb után komoly esélye volt a spanyol válogatott kispadjára.

5. Laurent Blanc

2007-ben a Bordeaux élén kezdte pályafutását vezetőedzőként, majd 2010-től két éven keresztül már a francia nemzeti csapatnál dirigált 27 mérkőzésen keresztül. Idén júniusban három év után távozott a Paris Saint-Germaintől. Franciaországban már mindent megnyert, amit meg lehet: ötször a Szuperkupát, négyszer a bajnokságot és a Ligakupát, kétszer pedig a Kupát.

+1 Louis van Gaal

Százhárom mérkőzésen vezette a Manchester Unitedet, majd május végén megköszönték a munkáját, és José Mourinho érkezett a helyére. Sikereit hosszasan lehetne sorolni, a teljesség igénye nélkül négyszeres holland, egyszeres spanyol és német bajnok, elhódította már a BL-trófeát, az FA-kupát és az UEFA Kupát is. A Bayern München, Barcelona, Ajax és a holland válogatottnál is edzősködött.

TOP5 magyar kispad nélküli edző

1. Egervári Sándor

Diósgyőrből tizennégy találkozó után távozott 2016 júniusában, előtte hat éven keresztül a magyar utánpótlás-válogatottaktól egészen a felnőttekig mindenhol szerepet vállalt. Az MTK-val kétszer, a Dunaferrel egyszer nyert magyar bajnoki címet, 2009-ben az U20-as válogatottat vb-bronzéremig vezette.

2. Nagy Tamás

Az 53 éves szakember 2013-ban hagyta ott a Veszprémet, azóta nincs csapata. Korábban két éven keresztül dolgozott a Ferencvárosnál Prukner László, Ricardo Moniz és Détári Lajos segítőjeként, de két alkalommal megbízott vezetőedzőként is átvette a csapatot. A pécsi kötődésű szakember a PMFC-nél, a Bajánál és a Zalaegerszegnél is tevékenykedett már.

3. Kondás Elemér

A Létavértes és a Debrecen II után 2011-től öt éven keresztül irányította a DVSC-t. Két bajnoki címet és két Magyar Kupát nyert a Lokival, amelynek 162 bajnokin ült a kispadján, ami a klub történetében egyedülállónak számít. A 2011–2012-es szezont veretlenül, huszonkét győzelemmel és nyolc döntetlennel nyerte meg az akkori csapata.

4. Artner Tamás

Szombathely, Ajka és Dunaújváros voltak a tréner főbb állomásai eddigi karrierjében. A Haladást mind a másodosztályban, mind az élvonalban vezette, rendre stabil együttest épített, a saját nevelésű labdarúgókra alapozva a csapat gerincét. Áprilisban korábbi sikerei helyszínéről, Ajkáról távozott viharos körülmények között.

5. Mátyus János

A 41 éves karakán edző a REAC-nál kezdte pályafutását, majd 2014-ben Pápán megkapta a lehetőséget az élvonalban hat meccs erejéig. Ezután a Nyíregyháza Spartacushoz került, ahol két év után egy sikertelenebb széria miatt október 22-én felmondott.

+1 Aczél Zoltán

Kilóg a sorból, hiszen jelenleg van munkája, a megye I-es Tura VSK szakmai munkáját vezeti. Ha nincs az a bizonyos bundabotrány, akkor valószínűleg azonban nem itt tartana a tehetséges vezetőedző. Az MLSZ nemrégiben meghozott döntésének értelmében azonban már visszatérhetne a felsőbb osztályokba edzőként, most már csak a klubokon a sor.

Olvasói sztorik