Nemzetközi foci

Itt a lista – Mourinho nagytakarítást tervez Manchesterben

Sajtóértesülések szerint nagyszabású keretátalakítást tervez a Manchester United portugál menedzsere.

Az angol sajtó úgy tudja, hogy José Mourinho a téli átigazolási szezonban nyolc játékostól akar megválni, kívánságlistáján pedig 11 futballista szerepel – áll az m4sport.hu összefoglalójában.

A vezetőedző mindenekelőtt a védelemben tervez sürgős nagytakarítást, így az elküldeni tervezett játékosok között megtalálható a közelmúltban Mourinho által többször kritizált Luke Shaw és Chris Smalling neve is. Nem meglepő, hogy a tréner Bastian Schweinsteigertől is meg akar válni.

Az állítólagos kívánságlistán leginkább portugál vagy Portugáliában játszó futballisták szerepelnek. Az O Jogo című portugál lap úgy tudja, hogy Shaw helyére például Nelson Semedót nézte ki Mourinho a Benficából, akiért 44 millió eurót is hajlandó lenne fizetni az MU.

A Manchester United a nyáron hiába költött összesen 185 millió eurót Paul Pogba (105), Henrih Mhitarjan (42) és Eric Bailly (38) leigazolására – Zlatan Ibrahimovic ingyen érkezett –, a csapat 11 fordulót követően csupán a hatodik helyen áll a Premier League-ben, hátránya nyolc pont a listavezető Liverpoollal szemben. Az Európa Ligában sem vitézkednek a Vörös Ördögök, négy kör után hat ponttal csoportjuk harmadik helyén tanyáznak a Feyenoord és a Fenerbahce mögött.

Akik távozhatnak:

Henrih Mhitarjan: a támadó középpályásnak 2020-ig él a szerződése, a nyáron 42 millió euróért érkezett a Dortmundtól. Combsérülés is hátráltatta, idénybeli hat mérkőzéséből ötször csereként állt be, Mourinho többször is kritizálta.

Marcos Rojo: a középhátvéd megállapodása szerződése 2019-ig szól, de több szakértő szerint nem MU-szintű játékos. Chris Smalling: a belső védő kontraktusa 2019-ig érvényes, de őt is többször kritizálta a portugál menedzser. Luke Shaw: a balhátvéd szerződése 2018-ig szól, szintén nem tartozik az edző kedvencei közé…

Memphis Depay: a balszélsőt 2019-ig köti szerződés az MU-hoz, Mourinhónál csak epizódszerep jut neki. A Fenerbahce, a Milan, a Wolfsburg, az AS Roma és a Galatasaray is érdeklődik iránta. Matteo Darmian: a jobbhátvéd szerződése 2019-ig szól, a menedzser nincs tőle elragadtatva.

Bastian Schweinsteiger: a világbajnok középpályásnak 2018-ig érvényes a szerződése, Mourinho azonban a szezon elején a tartalékokhoz száműzte, de később az U23-asok edzéseitől is eltiltotta. Nemrég visszahívta ugyan, hogy újra az első csapattal eddzen, de azt mondta róla, hogy csak végszükség esetén vetné be. A hírek szerint az észak-amerikai profiligában (MLS) folytathatja.

Daley Blind: a belső védő szerződése 2018-ban jár le, és ugyan alapember az MU-nál, de ha Mourinho tényleg az egész védelmet át akarja alakítani, távozhat.

Akik érkezhetnek:

Angol és olasz sajtóértesülések szerint a védelem megerősítésére érkezhet a német válogatott Antonio Rüdiger az AS Romától. Matteo Darmian helyére az Everton csapatából Seamus Coleman jöhet jobbhátvédnek.

Nelson Somedo a Benficából érkezhet. Ebben segíthet, hogy a 22 éves védőnek ugyanaz a Jorge Mendes az ügynöke, mint Mourinhónak. A portugál tréner Manchesterbe csábítaná Lucas Mourát a Paris Saint-Germain együttesétől.

A Mirror szerint a ManUnited a téli átigazolási szezonban ajánlatot készül tenni az FC Porto mexikói csapatkapitányára, Hector Herrerára. Mourinho a hírek szerint már felvette a kapcsolatot egy esetleges januári átigazolás miatt honfitársával, a Southampton Európa-bajnok belső védőjével, Jose Fontéval.

A portugál menedzser állítólag hajlandó lenne kifizetni a 63 millió eurós kivásárlási árat Jose Maria Gimenezért, az Atlético védőjéért. Felkeltette Mourinho érdeklődését Alejandro Grimaldo is, a 21 éves spanyol balhátvéd kivásárlási árát 60 millió euróban határozta meg a Benfica.

Az állítólagos kívánságlistán szerepel Gelson Martins a Sportingból, a csatártehetség kivásárlási ára szintén 60 millió euró. Antoine Griezmannt már többször hírbe hozták a Manchester Uniteddel, az angol sajtó hosszútávon benne látja Wayne Rooney utódját. Az Atlético azonban egyelőre aligha akar megválni a francia támadótól.

A Don Balon című spanyol lap nemrég arról számolt be, hogy Luis Suarez világcsúcsot jelentő 150 millió euróért igazolhat a Barcelonától a Manchester Unitedhez. Josep Maria Bartomeu, a katalán klub elnöke azonban cáfolta az értesülést.

Mindeközben akadnak olyanok is, aki nem feltétlenül a játékoskeretben látják a sikertelenség okát: az egyik drukkercsoport már gyűjtésbe kezdett, hogy megröptessék a stadion fölött a Mourinho, takarodj! molinót.

Olvasói sztorik