Nemzetközi foci

Trump megválasztása egyből gondot okoz a futball világában?

Alig, hogy elnök lett, máris összecsap az Egyesült Államok és Mexikó válogatottja.

Donald Trump amerikai elnökké választása miatt különösen pikánsnak ígérkezik az Egyesült Államok és Mexikó válogatottjának pénteki világbajnoki selejtezőmérkőzése. Michael Bradley, az amerikaiak középpályása hangsúlyozta, hogy a kampány már véget ért, ezért józanságot kért minden szurkolótól a helyi idő szerint péntek este kezdődő rangadó előtt.

– Függetlenül attól, hogyan szavaztunk, kötelességünk összefogni és felsorakozni az új elnökünk mögé. Higgyünk és bízzunk benne, hogy azt fogja tenni, ami az egész országnak a legjobb – nyilatkozta. A Borussia Mönchengladbach játékosa hozzátette: nagyon reméli, hogy a szurkolók szenvedélyesen biztatják majd kedvenc csapatukat, de rendbontás nélkül ér véget a meccs.

Az Egyesült Államok–Mexikó párharc történetében többször előfordultak már incidensek, az amerikai szövetség nem véletlenül választotta a mostani mérkőzés helyszínéül a Mapfre Stadiont. Columbus város mintegy 1900 kilométerre található a mexikói határtól, Ohio államban a bevándorlók száma elenyésző, így nem kell tartani attól, hogy a vendégszurkolók többségben lesznek a lelátón.

Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy kiutasítja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket.

Christian Pulisic, a Borussia Dortmund 18 éves középpályása elmondta: fiatal kora miatt még nem érdekli az elnökválasztás, és egy amerikai–mexikói rangadónak szerinte nincs is szüksége ilyen mögöttes tartalomra.

– Már az edzőtábor során érezni lehetett az energiát a városban – mesélte lelkesen Pulisic, akire Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány a kezdőcsapatban számít majd. A mexikóiak legutóbb 2011 nyarán tudták a rendes játékidőben legyőzni nagy riválisukat, ez fokozza az elszántságukat.

– Készen állunk arra, hogy november 11-ét a mexikói történelem részévé tegyük – közölte a Los Angeles Galaxy támadója, Giovani Dos Santos. A 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozata az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térségben (CONCACAF) az ötödik – utolsó – csoportkörnél tart.

Ebben már csak hat csapat – az Egyesült Államokon és Mexikón kívül Trinidad és Tobago, Honduras, Costa Rica, valamint Panama – vesz részt, amelyek közül az első három kijut a tornára, a negyedik pedig pótselejtezőt játszik az ázsiai zóna ötödik helyezettjével.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik