Nemzetközi foci

Hihetetlen! Európa címvédői közül a Fradié az egyik leggyengébb védelem

Csak a Trencín kapott több gólt Dibuszéknál. A Videoton viszont az egyik leggólerősebb csapat a kontinensen.

A Ferencváros 2-1-re kikapott hazai pályán a tabella végén szerénykedő Pakstól az NB I 15. fordulójában, amivel új szintre emelkedett a címvédő zöld-fehérek kálváriája. A magyar bajnokság idei kiírásában jelenleg a Fradi kapta a legtöbb gólt hazai pályán – szám szerint tizenötöt – ráadásul Geráék minden eddigi bajnoki ellenfele betalált a Groupama Arénában. A hazai gyengélkedés mellett idegenben sem zár túl jól a Ferencváros védelme, az összesen kapott 22 gól szintén az egyik legrosszabb a magyar élvonalban. A Rangadó.hu ennek apropóján megnézte, hogyan teljesítenek Európa őszi-tavaszi rendszerű ligáinak címvédői e tekintetben – bár a lejátszott mérkőzésszám értelemszerűen nem mindenhol egyenlő, így is sok érdekességre bukkanhatunk.

Általánosságban elmondható, hogy a címvédők többsége nagyon magabiztosan teljesít ebben az idényben is: a 38 vizsgált bajnokságból 32-ben a tabella élén áll és/vagy az (egyik) legkevesebb gólt kapta az előző szezonban győztes csapat. A legkevesebb gólt eddig a ciprusi tabellán második APOEL Nicosia és a luxemburgi listavezető Dudelange kapta, amelyeknek tíz mérkőzésen csak háromszor tudtak betalálni az ellenfelek – a ciprusiaknak ráadásul egészen szombatig áthatolhatatlan volt a védelmük odahaza. Hozzájuk hasonlóan a görög bajnokságot vezető Olimpiakosz és az izraeli Beer Sheva védelme sem hagyott ki sokszor, a két csapat eddig egyaránt négy-négy alkalommal kapitulált – utóbbiak hátsó alakzatának tagja a magyar válogatott Korhut Mihály is.

Ligarekord öt gólt kapott csupán eddig és vezeti hazája bajnokságát a portugál Benfica és a macedón Vardar, míg a szintén rekord öt kapott gól csak a második helyre elég jelenleg a montenegrói Podgorica, az albán Skenderbeu, a grúz Dinamo Tbiliszi és az azeri Qarabag gárdájának. A topbajnokságok legjobb teljesítményét a német Bayern München nyújtja hat kapott találattal, de a Juventus és a PSG is csak hétszer kapitulált – utóbbi hazai pályán csak egyetlen egyszer, a bajorokkal és a torinóiakkal ellentétben azonban ők egyelőre nem vezetik hazájuk bajnokságát. Élen áll viszont, és kapott gólok tekintetében is vezet az eddig felsoroltak mellett a dán Köbenhavn (7 kapott gól), a walesi TNS és a bosnyák Zrinjski (8-8), a cseh Viktoria Plzen (9), a skót Celtic, a svájci Basel és a szlovén Ljubljana (egyaránt 11), illetve az északír Crusaders (12.) is.

A leghatékonyabb védelem nem mindenkit repít automatikusan az első helyre, erre példa a 12 forduló alatt mindössze hat gólt kapó holland PSV, a belga Brugge (11) vagy az osztrák Red Bull Salzburg (12). Persze ennek a fordítottja is igaz lehet, a Crvena zvezda például úgy vezeti magabiztosan a szerb bajnokságot, hogy 15 meccsen kapott 13 gólja csak az ötödik legjobb mutató a ligában – de hogy ne felejtsük el a cikk eredeti témáját sem: a Ferencváros nyolc hazai találkozón kapott 15-öt…

Szintén a legjobb három védelem közt van hazájában a moldáv Sheriff Tiraspol (6), a török Besiktas (8), a máltai Valletta és a horvát Dinamo Zagreb (10-10), az ukrán Dinamo Kijev (11) valamint a bolgár Ludogorets (13). A Barcelonánál (13) négy csapat is kevesebb gólt kapott Spanyolországban, de Messiék ligarekord 32 lőtt góllal tették jóvá a hátul olykor-olykor előforduló kihagyást. Erre törekszik a védelmét tekintve szintén nem kimagasló orosz CSKA Moszkva (11) és Nikolics Nemanja együttese, a lengyel Legia Warszawa (18) is.

A gyengélkedő címvédők sorát a Leicester City nyitja, amely Nikolicsékhoz hasonlóan 18 gólt kapott eddig, csak éppen jóval kevesebb meccsen: az előző szezonban bombameglepetésre angol bajnokságot nyerő „rókák” jelenleg a PL 14. helyén szerénykednek. Igaz, Vardyék a Fradival ellentétben idegenben szenvednek: amíg odahaza mindössze négy, addig más csapatok otthonában 14 gólt kaptak – előbbi mutató azonos meccsszám mellett a második legjobb, utóbbi viszont a legrosszabb a húszcsapatos angol bajnokságban.

A Ferencváros mellett a két legtöbb gólt kapó európai címvédő a román Astra, amelynek kereken 20 alkalommal köszöntek be az ellenfelei, és a még a magyar bajnoknál is többször kapituláló szlovák Trencín – ám a Leicesterhez hasonlóan ők is kifejezetten jók hazai pályán, 24 találatból csak hetet kaptak odahaza, ami a szlovák élvonal egyik legjobb mutatója. Összesítve tehát: mindössze egy címvédő kapott több gólt a Fradinál, egyetlen címvédő sem kapott több gólt hazai pályán, mint a Fradi, sőt a címvédők 90 százaléka összesen nem kapott annyi gólt, mint a Fradi a Groupamában – ez nem túl fényes statisztika…

A Fradi nem, a Videoton viszont büszke lehet magára
Bár a védelme nem kimagasló, támadásban a kontinens élmezőnyében van a fehérvári csapat: a Feczesinék által berámolt 34 gólnál csak a TNS, a Crvena zvezda, a Zilina és a Basel lőtt többet eddig Európában a nemzeti bajnokságok első 15 fordulóját tekintve – olvasható a Videoton-honlap összegzésében.
Olvasói sztorik