Nemzetközi foci

Többen is beégtek a nyári csúcsigazolások közül

Néhányan egyből húzóemberré váltak új csapatukban, mások csak epizódszereplők. A top10-es listából ketten pedig már akár télen klubot válthatnak.

Nem garasoskodtak a klubot a nyári átigazolási időszakban. Alábbi listánkban azt boncolgatjuk, kinek, hogyan sikerült beilleszkedni új csapatába.

1. Paul Pogba (Juventus-Manchester United, 105 millió euró)

Óriási várakozás övezte Paul Pogba érkezését Manchesterben, azonban az érte kifizetett összeg és a francia középpályás produkciója egyelőre köszönő viszonyban sincs egymással. Ennek ellenére élvezi José Mourinho bizalmát. Az Európa Ligában mindig kezdő volt, s a Fenerbache elleni hazai mérkőzésen kétszer is betalált. Emellett a vörös-ördögök 11 bajnokiját végigjátszotta, ezen összecsapásokon két gólt szerzett. Legutóbb a Swansea hálóját vette be, egy igencsak szépségdíjas találattal, s mindez önbizalmat adhat neki a jövőre nézve.

2. Gonzalo Higuaín (Napoli – Juventus, 90 millió euró)

Sokakat meglepett a Juventus, amikor 90 millió eurót kifizetett egy 28 esztendős támadóért. Az argentin csatár viszont igyekszik meghálálni a belé invesztált összeget, az olasz bajnokságban szerzett hét találatával ott is van a góllövőlista élmezőnyében. Bár az is igaz, hogy az erős szezonkezdés után visszafogottabban termel, október 2-a óta csak egyszer villant a honi pontvadászatban. Ha viszont azt vesszük, hogy a csapatban őt követő Dybala csak három gólnál jár, jól látszik, hogy nem ablakon kiszórt összeg volt a vételára.

3. John Stones (Everton – Manchester City, 55.6 millió euró)

A Manchester City több játékossal is szerepelteti magát a top10-es listán. Az Evertontól szerződtetett középhátvédre állandó jelleggel kezdőként számít Pep Guardiola, azonban a City védelme még nem elég acélos: érdekesség, hogy a csapat 11 bajnokija alatt 9 meccsen is kaptak gólt. Fiatal kora ellenére jól beilleszkedett, bár ezt el is várták tőle, hiszen három évnyi Premier League tapasztalattal a háta mögött váltott klubot. Az érte kifizetett összeg jó befektetésnek tűnik, hiszen akár egy évtizeden át is szolgálhatja majd a kékeket.

4. Leroy Sané (Schalke 04 – Manchester City, 50 millió euró)

A 20 esztendős Sané a szezon elejét sérülés miatt kihagyta, majd csereként többször is szóhoz jutott. Az Everton és a Southampton elleni döntetlenek alkalmakor a kezdőben találta magát, s utóbbin egy gólpasszt is kiosztott, ezt követően mégis kikerült a csapatból. A Bajnokok Ligájában is mindössze 11 percnyi játékidő áll a neve mellett. A listánkon szereplő játékosok közül ő a legfiatalabb, így vele kapcsolatban korai lenne bármit is kijelenteni. Az átütő berobbanás elmaradt, azonban minden bizonnyal ő inkább a hosszú távú tervek része.

5. Granit Xhaka (Mönchengladbach – Arsenal, 45 millió euró)

Az ágyúsok középpályására a szezon elején csak csereként számított Arsene Wenger, azonban a svájci játékos hamar beverekedte magát a kezdőbe. Attraktív, lendületes megmozdulásai sokat dobnak az Arsenal támadójátékán, távoli löketei pedig némiképp változatosabbá teszik a londoniak helyenként egysíkú, sokpasszos játékát.
https://www.youtube.com/watch?v=FsNOMG0Sev4
Az viszont negatív pont, hogy sokszor meggondolatlanul cselekszik, s a Swansea elleni bajnokin ki is állította a játékvezető.

6. Henrih Mhitarjan (Borussia Dortmund – Manchester United, 42 millió euró)

Mhitarjan csapata első négy bajnokiján háromszor csereként, egyszer pedig kezdőként szóhoz jutott. Akkor egy sérülés megakasztotta beilleszkedését, s azóta hiába egészséges, José Mourinho egyelőre nem számol vele. – Egyes játékosoknak nagyon könnyen megy, míg mások számára több idő kell, hogy alkalmazkodni tudjanak az angol focihoz. Időre van szükségük, hogy érezzék az intenzitást, az agressziót, a labda nélküli játékot és a versenyképességet” – mondta Mhitarjannal kapcsolatban Mourinho. A 27 esztendős örmény játékos sorsát figyelemmel követik az európai elitklubok is, s a Juventus már télen elcsábítaná Manchesterből, ahol eddig minden sorozatot figyelembe véve 134 percet töltött a pályán.

7. Sadio Mané (Southampton – Liverpool, 41.2 millió euró)

A 24 esztendős szenegáli futballista remekül illeszkedik a Liverpool játékába, első bajnokiján az Arsenal ellen azonnal góllal járult hozzá csapata sikeréhez. Azóta sem vett visszább, legutóbb hétvégén a Watford hálóját terhelte meg két találattal. Szélsőként jegyzett hat találata mindenképp elismerést érdemel, s vezeti is a házi góllövőlistát. Tizenegy fordulót követően pedig nem hiába vezeti csapata az angol bajnokságot.

8. Shkodran Mustafi (Valencia – Arsenal, 41 millió euró)

Xhaka után egy újabb Arsenal játékos a listán. Per Mertesacker és Gabriel sérülése miatt Arsene Wengernek szüksége volt egy minőségi középhátvédre. A német válogatott bekk érkezése óta egyetlen percet sem mulasztott, csapata pedig egyszer sem szenvedett vereséget. Kezdetben több hajmeresztő hibát is elkövetett, ám kezdi felvenni a Premier League ritmusát és összeszokni Laurent Koscielnyvel.

9. João Mário (Sporting – Inter, 40 millió euró)

Az Inter pocsékul teljesít az olasz bajnokságban, s mindez a nyáron kinevezett Frank de Boer munkájába került. A holland vezetőedző rendszerint variált kezdőcsapatán, azonban João Mário egy biztos pont volt nála. Mindössze két bajnoki mérkőzésen nem lépett pályára, ám az összes többit végig játszotta. A szurkolók is elismerően beszélnek a portugál középpályásról, s egyáltalán szóba sem kerül, hogy miatt tartana ott a csapat, ahol tart.

10. Michy Batshuayi (Marseille – Chelsea, 39 millió euró)

A Chelsea nem túl acélosan kezdte az idényt, az elmúlt hetekben azonban Antonio Conte tanítványai jobbik arcukat mutatják, s bejelentkeztek a bajnoki címért. Michy Batshuayi viszont nem csillogtathatja meg tudását, hiszen a honi pontvadászatban 19 percnél többet még egyetlen alkalommal sem töltött a pályán. Az olasz mester nyolcszor cserélte be, s 75 perc alatt egyszer tudott az ellenfél hálójába találni. Győztes csapaton ne változtass, tarja a mondás, s ezt figyelembe véve érthető is, hogy nem kerül be a kezdőbe. A belga támadó azonban rosszul viseli mellőzöttségét, s vele kapcsolatban is felmerült téli távozása.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik