Nemzetközi foci

„Mourinho szenvedése megmutatja, hogy nem velem volt a baj az MU-nál”

A Ferguson-átok tovább él: Moyes szerint ő és Van Gaal sem kapott elég időt a csapatnál.

David Moyes 2013 nyarán vette át az angol bajnoki címvédő Manchester United csapatát a visszavonuló legendától, Sir Alex Fergusontól, de a nagy várakozások ellenére finoman szólva sem tudott Fergie nyomdokaiba lépni: a gyenge szereplés miatt már 2014 áprilisában távozni kényszerült a csapat kispadjáról – a “vörös ördögök” végül a 7. helyen zárták a Premier League küzdelmeit.

Ekkor sokan megkérdőjelezték a jelenleg a Sunderlandet irányító edző képességeit, de utódja, a szakma egyik legjobbjának számító Louis van Gaal sem tudta sikerre vezetni a csapatot: az irányítása alatt elért negyedik és ötödik hely legalább olyan csalódást keltő szereplés volt, mint elődjéé. A hollandot a zseninek tartott José Mourinho követte, a klub világrekordot döntött az átigazolási szezonban, de az idény úgy tűnik, ismét vakvágányra siklik: tíz forduló után a United a Premier League 8. helyén szerénykedik. Valóban létezik a Ferguson-átok? Moyes szerint neves kollégáinak a küzdelme megmutatja, hogy igen – és annak idején nem ő volt a hibás a csapat eredménytelenségéért:

– Úgy gondolom, Mourinho és Van Gaal szenvedése más megvilágításba helyezi az én regnálásomat is a United élén. Akkoriban minden arról szólt, hogy én mennyire nem vagyok méltó a feladatra, de utódjaim ténykedése megmutatta, hogy talán nem volt jogos mindent az én nyakamba varrni a múltban. A Manchester United edzői posztja hihetetlenül nagy feladat elé állít bármilyen edzőt, legyen az akár Mourinho vagy Van Gaal, hiszen a korszak legnagyobb zsenijének a munkáját kell továbbvinni. A csapatnak mindenekelőtt stabilitás kell, ez volt a Ferguson-éra egyik legnagyobb erénye: az MU korábban mindig bízott a menedzsereiben és önmagában, de ez a közelmúltban mintha megváltozott volna. Az edzőknek idő kell, hogy a saját képükre formálják és sikerre vezessék a csapatot: nem nyolc hónap és nem két év, hanem hosszútávú bizalom. Úgy érzem, ha ezt megkaptam volna, előbb-utóbb jöttek volna a sikerek, de ilyen a futball, ritkán történik az, amit eltervezünk – nyilatkozott Moyes a The Mirrornak.

Olvasói sztorik