Nemzetközi foci

FIFA: Infantino átláthatóbbá tenné a labdarúgók átigazolását

Szerinte korlátozni kellene, hány játékos tartozhat a klubcsapatok keretéhez.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke átláthatóbbá akarja tenni a játékosok átigazolását.

„Függetlenül attól, hogy igaz vagy sem, de gyakran úgy tűnik, van valami furcsa az átigazolásokban. Fontos, hogy ha több milliárd dollár gazdát cserél egy-két hónap alatt, akkor meggyőződhessünk róla, hogy minden tiszta módon történik” – nyilatkozta Infantino, aki többek között arra utalt, hogy az átigazolási összegek hogyan oszlanak meg a klubok, a játékosok és az ügynökök között.

Az olasz-svájci sportvezető arról is beszélt, hogy korlátozni kellene, hány játékos tartozhat a klubcsapatok keretéhez. A Chelsea-nek jelenleg 37 labdarúgója szerepel kölcsönben, és hasonló a helyzet a Manchester City, az AC Milan, az Internazionale, a Juventus és az Atalanta esetében is. Benik Afobe eddigi pályafutása is jó példája ennek a rendszernek: a 23 éves csatárral 2010-ben kötött profi szerződést az Arsenal, de az első csapatban egyszer sem léphetett pályára, mert tavalyi távozásáig hat különböző klubnak adták kölcsön.

„Úgy vélem, ez nem jó, bár megengedett. Nem érzem helyesnek, hogy a klubok felhalmozzák a legjobb fiatal játékosokat, majd jobbra-balra kölcsönadják őket. Ez nem jó a labdarúgók fejlődése szempontjából, és nem jó a kluboknak” – vélekedett.

A FIFA elnöke kijelentette: fontolgatják, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokságon kizárják azokat a válogatottakat, amelynek szurkolói olyan botrányosan viselkednek, ahogyan a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon többen is tették.

„Sajnos a mérkőzéseket övező huliganizmus nem ért véget, ez aggodalomra ad okot. Ezt a témát nagyon komolyan vesszük, biztosan nem fogunk habozni. Szigorúan intézkedünk, amibe a csapatok kizárása is beletartozik” – közölte Infantino.

Olvasói sztorik