Nemzetközi foci

Az Aranycsapat épphogy benne van a top tízben

A Leicestertől a nagy Ajaxig: a FourFourTwo listáján minden idők ötven legjobb együttese.

Minden idők 50 legjobb csapata címmel állított össze egy rangsorta világ egyik legismertebb labdarúgó szaklapja, az angol FourFourTwo. Az ilyen listák mindig érdekesek, gyakran épp a szubjektivitásuk miatt, hiszen aligha lenne két egyforma sorrend, ha minden szurkoló összeállítaná a sajátját. Az angol lap szerkesztői elsősorban a futball fejlődésének szempontjából meghatározó, revelatív együtteseket listázták, de akad olyan is, amelyikhez érzelmi szempontokból kötődhetnek sokan. Ilyen a lista ötvenedik helyén álló Leicester City, amely ugyan nem helyezte új alapokra a futballt Angliában és a világon, de idei bajnoki címe a sportág történtének egyik legnagyobb csodája.

Az ötvenes listára végül harmincöt európai és hat dél-amerikai klubcsapat, illetve kilenc válogatott került fel. Több klub is duplázott, vagyis története két-két kiemelkedő alakulata is a legjobbak közé került. Az Arsenal, a Manchester United, a Juventus, a Barcelona a Real Madrid és az Ajax is két garnitúrával büszkélkedhet a listán – de e tekintetben mi, magyarok is büszkék lehetünk, olvasva a válogatást. A kelet-európai térségből a Steaua és a Dinamo Kijev egykori szupercsapatán kívül csak két együttes került a legnagyobb ötven közé. A Budapesti Honvéd ötvenes években káprázatos futballt bemutató, Puskás Ferenc vezette csapata és természetesen az Aranycsapat – a róluk szóló szócikkekben is megemlítik persze az átfedéseket. Ráadásul az Aranycsapat – angolosan: Mighty Magyars – a tizedik helyen van, a legszűkebb elitben, más kérdés, hogy itthon sokan alighanem ennél is előrébb raknák őket.

Sebes Gusztáv együttese a Bukovi Márton lerakta alapokra építkezve forradalmasította a modern futballt, tele volt zsenikkel és megmutatta a „tanítómester” Angliának, mi a korszerű játék – ezt odaát sosem felejtik el. A cikkben persze a hosszas veretlenségről és a berni vb-döntő döbbenetes elvesztéséről is szó esik… Ami a többi nemzeti csapatot illeti: Franciaország és Brazília is két-két korszakos csapattal vonul fel a listán. A Platini, illetve Zidane-féle bajnok gallok, és minden idők két leglátványosabban futballozó brazil válogatottja: az 1982-es vb-n szereplő, Zico vezette, valamint a 70-es világbajnok csodacsapat, Pelével és társaival. Utóbbi gárda a második legjobb futballcsapat a történelemben, vélik a lista készítői.
A dobogón a Sacchi-féle csoda-Milan áll a brazilok mögött – előttük pedig az 1965 és 73 között új futballt teremtő, három BEK-et nyerő és Johann Cruyffot a világnak adó Ajax Amsterdam, amely Rinus Michelsszel a kispadon (később a magyar Kovács Istvánnal is eredményesen szerepelve) tulajdonképpen a mai értelemben vett modern játékot alkotta meg és vitte diadalra.
A listán számtalan, ma már szinte egzotikusnak számító, a maga korában legyőzhetetlennek tűnő, vagy taktikailag újat hozó klub szerepel, a 19. század végén fellépő Prestontól a Grande Torinón át (sokak szerint a 13. helyre rakott, tragikus sorsú olasz klub minden idők máig legjobb itáliai csapata) a Pelé-féle Santosig.

Apropó, Pelé: ő az egyik világklasszis, akinek két, legjobb tízben szereplő csapathoz is köthető a neve (Santos és a 70-es Brazília), ilyen még a Xavi-Iniesta-Puyol-Piqué tandem a Barcelonával (5.) és a kétszeres Európa-bajnok, világbajnok Spanyolországgal (7.) a listán – és Puskás Ferenc, aki az Aranycsapat mellett az ötszörös BEK-győztes Real Madridban (4.) is játszott.
Persze, nyilván lesznek, akik hiányolnak neveket a listáról, hiszen nincs ott a Capello-féle Milan, a Ronaldóval, Ronaldinhóval százszázalékosan vb-t nyert brazil válogatott, vagy a Van Basten, Gullit-fémjelezte Európa-bajnok Hollandia, de így is a világ futballkultúrájának gyönyörű áttekintése ez az ötvenes lista. Érdemes csemegézni belőle.

Olvasói sztorik