Nemzetközi foci

Csak az MTK-t jegyzik Európában

A topligák csapatai közül a Real Madrid, de egész Európát tekintve az Ajax a legjobb utánpótlás-nevelő klub; az MTK a 22. helyen végzett.

A topbajnokságok és 31 európai liga legjobb utánpótlás-nevelő csapatairól készített kimutatást a svájci székhelyű CIES, a Sporttudományok Nemzetközi Központja.

Az öt topliga rangsorában azt vették figyelembe, hogy a klubok mennyi saját-nevelésű játékost adnak az elitligák csapatainak. Az UEFA szerint akkor számít egy egyesület egy játékos nevelőklubjának, ha a játékos legalább három évet a csapatnál töltött 15 és 21 éves kora között. A listán azok a futballisták számítottak, akik a mostani idényben október 1-ig pályára léptek, vagy az előző két szezonban játszottak.

Az öt európai topbajnokság összesítésében a Real Madrid végzett az első helyen, a királyi gárda 41 játékost adott a topligák csapatainak. A második helyezett 37 játékossal a Barcelona, míg a harmadik 34-el a Manchester United lett.

Ha mind 31 európai bajnokságot nézzük, és hogy a klubok mennyi játékost adtak a 31 ligának, akkor az Ajax rendelkezik a legjobb utánpótlás-bázissal. Az amszterdami klub összesen 72 játékost adott a 31 európai élvonalnak. Ezen a listán a Real Madrid és Barcelona holtversenyben csak ötödik helyen szerepel. A rangsorban egyedüli magyar klubként az MTK a 22. legjobb utánpótlás-nevelő csapataként szerepel 37 játékossal.

Olvasói sztorik