Nemzetközi foci

„Guardiola az arcodba mosolyog, majd hátba szúr”

Yaya Touré ügynöke hiába kereste, nem érte el az edzőt - most a médián keresztül osztja meg a teljes igazságot a katalánról.

A Yaya Touré ügynöke, Dimitri Seluk és a Manchester Cityt irányító Pep Guardiola közötti csatározás nyár vége óta tart, és amikor már-már azt hinné az ember, hogy vége van a drámának, az egyik résztvevő új fejezetet nyit a vitában. Mint ismert, az ügy akkor kezdődött, amikor a katalán menedzser kihagyta Tourét a csapat Bajnokok Ligája keretéből, majd miután Seluk ezt a médián keresztül szóvá tette, Guardiola nyilvános bocsánatkérést követelt. Seluk azonban ehelyett hevesen nekiesett a sztáredzőnek, viszont azóta elmondása szerint többször is kereste őt, mindhiába – mivel védence azóta egy percet sem játszott a csapatban, így Seluk elmondása szerint nincs más lehetősége, mint újra kamerák előtt kinyilvánítania a véleményét.

– Fura dolog a Guardiolával való kommunikáció, hiába kéri a mester, valahogy sosincs rá ideje. Már az első kifakadásom előtt is vele szerettem volna megbeszélni a dolgokat, de nem vette fel a telefont, és nem is hívott vissza – mint ahogy Txiki Begiristain sportigazgató sem. Csak ezek után fordultam az újságírókhoz, amiért úgy gondolom senki sem hibáztathat engem. Guardiola tiszteletről papol, de ez kétélű fegyver: ahhoz, hogy kapj, adnod is kell, ez csak kölcsönösen működik. Amikor a Barcelona ellen játszott a csapat a BL-ben, újra hívtam Pepet, hogy megbeszéljünk egy találkozót, még üzenetet is írtam neki, de ismét sűrű csend volt a válasz. A telefonomban benne vannak az adatok, így ezt mind bizonyítani is tudom – mondta Seluk a Daily Mirrornak adott interjújában.

– Guardiola bocsánatkérést követel, de nem hajlandó felvenni a kapcsolatot veled, egyszerűen nem értem a dolgot. Igaz, nem azért kerestem őt, hogy bocsánatot kérjek, hanem hogy szemtől-szembe átbeszéljük a dolgokat, és megtaláljuk a csapatnak és az ügyfelemnek is legkedvezőbb megoldást, de ezt ő nem tudhatta. Így remélem mostanra mindenki számára világos lett, hogy Pep nem bocsánatkérést akart, az egész játék csupán arra ment ki, hogy Yaya ellen fordítsa a tulajdonost és a szurkolókat is. Egy olyan játékos ellen, aki rengeteget tett a csapatért, és imádja a klubot. Guardiola a saját egója miatt olyan döntéseket hoz, amik gyengítik a Manchester Cityt, de a neve miatt ezt a legtöbben elnézik neki, ami hiba.

A játékosügynök azt is tudni véli, mi áll Guardiola lejárató-hadjáratának hátterében:

– Egyébként tudom, mi a problémája Guardiolának. Amikor korábban gyakorlatilag elüldözte Yayát a Barcelonától, én kritizáltam őt – semmi kirívó nem történt egyébként, minden ügynöknek az a dolga, hogy védje a játékosát. És a legtöbb edző tudja ezt. De Guardiola azóta nem tudta ezt elengedni, és most eljött számára a bosszú ideje. Az egyetlen gond ezzel, hogy ez nem profi hozzáállás, hanem kicsinyes, rosszindulatú megoldása egy személyes problémának. Egy velem való problémának, amiért Guardiola hajlandó feláldozni a keret egyik leghasznosabb és a csapat mellett a végsőkig kitartó, igazi egyéniséggel rendelkező játékosát. De nem Touré az egyetlen: Nasrinak és Hartnak is az egyénisége miatt kellett távoznia, és mindkét játékos parádézik új állomáshelyén. Guardiolának nem érett, saját véleménnyel bíró játékosok kellenek, hanem gépek és fiatal futballisták, akikkel szolgaként és gyerekként bánhat.

– A nyáron direkt megkérdeztem az edzőt: számol-e Yayával, a válasza egyértelmű igen volt – majd nem játszatja bajnokikon, és nem nevezi őt a Bajnokok Ligája keretbe sem. Pep rádmosolyog, elhiteti veled hogy a legjobb barátod, majd hátba szúr és elárul, ez a módszere. Nem érdekli mi a jó a csapatnak, hiszen akkor már rég bevetette volna Tourét, például a városi rivális elleni vereség alkalmával. Touré egy igazi profi, aki egyáltalán nem ezt érdemli – ennek ellenére napról-napra készen áll a játékra, nem fog távozni a télen, bármennyire is megkönnyítené ez az edző dolgát. Bocsánatkérés viszont nem az öntelt menedzsernek, hanem a játékosnak és a félrevezetett szurkolóknak járna, méghozzá Guardiolától – zárta nyilatkozatát Dimitri Seluk.

Olvasói sztorik